Σήμερα, για όσους νηστεύουν, αλλά και για όσους απλά θέλουν ένα υπέροχο, ελαφρύ γλυκό, θα φτιάξουμε ένα λαχταριστό νηστίσιμο κανταΐφι με κρέμα και σαντιγί αμυγδάλου. Η γεύση του είναι τόσο πλούσια που δεν θα πιστεύετε ότι είναι νηστίσιμο!
Υλικά
Για το σιρόπι:
4 ποτήρια νερό
4 ποτήρια ζάχαρη
2 φλούδες λεμονιού
1 ξυλάκι κανέλας
Λίγο χυμό λεμονιού
Για το κανταΐφι:
500 γρ. κανταΐφι
200 γρ. φυτικό βούτυρο, λιωμένο
Καβουρντισμένο φιλέ αμυγδάλου (προαιρετικά)
Για την κρέμα:
1 λίτρο νερό
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
80 ml γάλα αμυγδάλου (μη αλου)
1 συσκευασία άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλιας
50 γρ. φυτικό βούτυρο
Για τη σαντιγί αμυγδάλου:
1 συσκευασία (200 γρ.) σαντιγί στιγμής σε σκόνη
Γάλα αμυγδάλου (όσο αναγράφεται στη συσκευασία)
Φιστίκι Αιγίνης τριμμένο (για γαρνίρισμα)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού και το ξυλάκι κανέλας και χυμο λεμονιου.
Από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει, βράζουμε για 2 λεπτά.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Ετοιμάζουμε το κανταΐφι:
Ξεμαλλιάζουμε καλά το κανταΐφι, αφαιρώντας τυχόν κόμπους.
Μεταφέρουμε το κανταΐφι σε ένα μικρότερο ταψάκι (περίπου 30×25 εκ.).
Το τραβάμε καλά για να είναι αεράτο και ανάλαφρο.
Περιχύνουμε το κανταΐφι με το λιωμένο φυτικό βούτυρο ομοιόμορφα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Αφήνουμε το κανταΐφι να κρυώσει για ένα πεντάλεπτο.
Σιροπιάζουμε το χλιαρό κανταΐφι με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε να απορροφήσει όλο το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε την κρέμα:
Σε 1 λίτρο νερό, ρίχνω 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και ανάβουμε το μάτι να ζεσταίνεται.
Σε ένα δεύτερο μπολ, διαλύουμε την συσκευασία άνθος αραβοσίτου με γεύση βανίλιας σε 80 ml γάλα αμυγδάλου.
Ρίχνουμε το διάλυμα στο νερό που έχει ζεσταθεί, ανακατεύοντας συνεχώς με μια κουτάλα.
Αφήνουμε την κρέμα να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς.
Αφού δέσει η κρέμα, κλείνουμε το μάτι και ριχνω μέσα το φυτικό βούτυρο. Ανακατεύουμε να ενσωματωθεί.
Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνειά της για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να μισοκρυώσει.
Ετοιμάζουμε τη σαντιγί αμυγδάλου:
Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τη σκόνη σαντιγί στιγμής και το γάλα αμυγδάλου (σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας).
Ανακατεύουμε λίγο στην αρχή να αφομοιωθεί η σκόνη με το γάλα.
Χτυπάμε στην πιο δυνατή σκάλα του μίξερ μέχρι να σφίξει η σαντιγί.
Συναρμολογούμε το γλυκό:
Αφρατεύουμε ελαφρά την κρέμα που έχει μισοκρυώσει.
Απλώνουμε μία στρώση καβουρντισμένο φιλέ αμυγδάλου πάνω από το σιροπιασμένο κανταΐφι.
Αδειάζουμε την κρέμα πάνω από τα αμύγδαλα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει πολύ καλά.
Αφού κρυώσει η κρέμα, στρώνουμε από πάνω τη σαντιγί αμυγδάλου ομοιόμορφα.
Αν θέλουμε, κάνουμε ένα σχέδιο με μια σπάτουλα ή το κορνέ.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης για χρώμα και γεύση.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να παγώσει καλά πριν το κόψουμε και το σερβίρουμε.