Η συνταγή μου είναι φυσικά πιο εύκολη από το Εκμεκ Κανταιφι γιατί το μόνο που έχετε να κάνετε είναι η κρέμα ζαχαροπλαστικής και το σιρόπι!
Το Εκμεκ Τσουρέκι είναι ένα απολαυστικό γλυκό που θα το απολαύσετε μετά το Πάσχα και μπορεί να το ετοιμάσουν ακόμα και μεγαλύτερα παιδιά!!

Υλικά

για το σιρόπι και τη βάση:
• 165 ml ή 2/3 φλιτζάνι Νερό
• 225 γρ./ 1 φλιτζάνι Ζάχαρη
• 1 κ.γ. / 15 ml Ελληνικό θυμαρίσιο μέλι
• 1 κουτ. Χυμός λεμονιού
• 8-10 χοντρές φέτες μπαγιάτικου τσουρέκι, πάχους 1 εκ.

για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
• 1 lt. / 4 φλιτζάνια Φρέσκο γάλα με πλήρη λιπαρά, ζεσταμένο!
• 180 ml / 0,75 φλιτζάνι κρεμα γάλακτος
• 84 γρ. / 7 κ.σ. Ζάχαρη
• 62,5 γρ./ 5 κ.σ. κορν φλαουερ
• 3 μέτρια Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
• 60 γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
• 1 κουτ. Ζάχαρη βανίλιας (Essence)
• ½ κουτ. Μαστίχα σε σκόνη

για το γαρνίρισμα:
• 400 γρ./ 750 ml Έτοιμη σαντιγί (ζαχαρωμένη)
• 40-50 γρ./σχεδόν ½ φλιτζάνι καβουρδισμένα αμύγδαλα, ψιλοκομμένα
• Προαιρετικά: Αλεσμένη κανέλα

Εκτέλεση:

Α. Ετοιμάστε πρώτα το σιρόπι:
1. Σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν.
Από τη στιγμή που θα διαλυθεί η ζάχαρη και το μέλι και γίνει διάφανο το σιρόπι, το σιγοβράζουμε για 3’ ανακατεύοντας τακτικά.
2. Σβήνουμε τη φωτιά.
3. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει! Το σιρόπι πρέπει να είναι δροσερό όταν το περιχύνουμε με βάση το Τσουρέκι!

Β. Ετοιμάστε τη βάση Τσουρέκι:
4. Χρησιμοποιήστε ένα παραλληλόγραμμο ταψί πυρέξ, διαστάσεων: 22 x 30 εκ. και τοποθετήστε τις φέτες Τσουρέκι, τη μία δίπλα στην άλλη, χωρίς να αφήσετε κενά!
5. Αν χρειαστεί γεμίζουμε τα κενά με μικρότερα κομμάτια τσουρέκι.
6. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σιγά σιγά το δροσερό σιρόπι πάνω από τη βάση τσουρέκι, αφήνοντας χρόνο να απορροφηθεί το σιρόπι.

Γ. Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
7. Παίρνετε 1 φλιτζάνι από το χλιαρό γάλα και το βάζετε σε ξεχωριστό μπολ. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και χτυπάμε να διαλυθεί στο γάλα.
8. Σε ένα μεγάλο μπολ σπάμε τα 3 αυγά και τα χτυπάμε.
9. Προσθέστε τη ζάχαρη, το άρωμα βανίλιας και τη σκόνη μαστίχας. Χτυπάμε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
10. Τώρα ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα με το διαλυμένο κορν φλάουρ και στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

11. Τοποθετήστε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνουμε το υπόλοιπο χλιαρό γάλα στο κατσαρολάκι. Προσθέστε και τη διπλή (φρέσκια) κρέμα.
12. Κρατάμε τη φωτιά πολύ χαμηλή για να μην καεί το γάλα στον πάτο του τηγανιού. Ανακατεύετε τακτικά.
13. Αμέσως και πριν αρχίσει να ζεσταίνεται το γάλα, ρίχνουμε απαλά το μείγμα των αυγών στο ζεστό γάλα.

14. Μείνετε πάνω από το μάτι της κουζίνας και ανακατεύετε συνεχώς.
15. Αφήνουμε σιγά σιγά την κρέμα να πάρει μια βράση και να δέσει, ανακατεύοντας συνέχεια!!
16. Όταν αρχίσει να βράζει η κρέμα, ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσει μέσα στην κρέμα. Κλείσε τη φωτιά!
17. Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει για 10’.
18. Στη συνέχεια, ρίχνουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής ομοιόμορφα πάνω από τη βάση τσουρέκι.
19. Σε αυτό το σημείο σκεπάζουμε το Εκμέκ Τσουρέκι κολλώντας την πλαστική μεμβράνη στην κρέμα ζαχαροπλαστικής.
20. Βάζουμε το ταψί Pyrex στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 2-3 ώρες!

Δ. Ολοκληρώστε γαρνίροντας:
21. Βγάλτε το Pyrex έξω από το ψυγείο και αφαιρέστε την πλαστική του μεμβράνη. Πάνω από την κρέμα ζαχαροπλαστικής απλώνουμε τη σαντιγί.
Απλώνουμε τη σαντιγί χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα.
22. Πασπαλίζουμε από πάνω τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα και προαιρετικά λίγη τριμμένη κανέλα! Το πανέμορφο Εκμέκ Τσουρέκι είναι τώρα έτοιμη!
23. Επιστρέψτε το Εκμέκ Τσουρέκι στο ψυγείο (ξανασκεπασμένο) και αφήστε το να κρυώσει τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν το σερβίρετε.

Ε. Προτάσεις σερβιρίσματος:
24. Το Εκμεκ Τσουράκι είναι ένα υπέροχο, εκπληκτικό γλυκό. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, θα μπορούσατε να κόψετε το Εκμέκ Τσουρέκι
σε τετράγωνα και να τα τοποθετήσετε σε μια ωραία πιατέλα. Σερβίρεται κρύο, αμέσως από το ψυγείο!

Εκμεκ Τσουρέκι

Απολαύστε το παραμυθένιο Εκμέκ Τσουρέκι μου!