Αν ανήκετε σε εκείνη τη μεγάλη ομάδα ανθρώπων που αναζητούν γλυκά χωρίς αυγά και βούτυρο, τότε ίσως η σημερινή συνταγή, το ελαφρύ κέικ σοκολάτας χωρίς αυγά και βούτυρο, θα σας καταπλήξει. Είναι μια απλή, αλλά πολύ νόστιμη συνταγή που αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο για να είναι υπέροχο. Εγώ το δοκίμασα και πραγματικά ενθουσιάστηκα με το πόσο αφράτο και ζουμερό έγινε.


Υλικά για το κέικ

  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 12 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι (περίπου 300 γρ.)
  • 250 ml νερό ή γάλα
  • 3 κουταλιές της σούπας κακάο σε σκόνη
  • 1 σακουλάκι (14g) μπέικιν πάουντερ
  • 5 κουταλιές της σούπας λάδι
  • 5 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα της επιλογής σας (εγώ χρησιμοποίησα μαρμελάδα ροδάκινο)

Υλικά για το σιρόπι σοκολάτας

  • 200 ml ζεστό νερό ή γάλα
  • 1 σακουλάκι άνθος αραβοσίτου με γεύση σοκολάτας
  • 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

Υλικά για την επικάλυψη

  • 100 γρ. σοκολάτα
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι

Εκτέλεση της Συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω το νερό. Προσθέτω τη μαρμελάδα και χτυπάω με το μίξερ. Στη συνέχεια, προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη. Ρίχνω το λάδι, ανακατεύω, και μετά προσθέτω σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι. Ρίχνω και το κακάο, επίσης κοσκινισμένο. Προσθέτω το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύω με ένα κουτάλι καλά να ενωθούν όλα τα υλικά. Έπειτα, χτυπάω και με το μίξερ για να αφρατέψει το μείγμα.

Αδειάζω το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 28×20 εκ. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για 20-30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο.

Ετοιμάζω την υγρή σοκολάτα. Βάζω σε ένα μπολ τη σκόνη από το άνθος αραβοσίτου, ρίχνω τη ζάχαρη και το ζεστό νερό και ανακατεύω πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Βγάζω το ταψί από τον φούρνο, κόβω το κέικ σε κομμάτια και το περιχύνω παντού με την υγρή σοκολάτα. Ξαναβάζω το ταψί στον φούρνο και ψήνω για άλλα 8 λεπτά στους 200 °C.

Λιώνω τη σοκολάτα με το λάδι σε μέτρια φωτιά και περιχύνω το κέικ σοκολάτας μόλις το βγάλω από τον φούρνο. Πασπαλίζω με τριμμένα καρύδια και σερβίρω.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 30-40 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 55 λεπτά

Χρήσιμα Tips για το κέικ

Για να γίνει το κέικ χωρίς αυγά και βούτυρο πιο ζουμερό, μην παραλείψετε να το σιροπιάσετε με την υγρή σοκολάτα όσο είναι ακόμα ζεστό.

Αντί για μαρμελάδα ροδάκινο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα βερίκοκο ή φράουλα για διαφορετική γεύση.

Μπορείτε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς ή σταγόνες σοκολάτας μέσα στο μείγμα για πιο πλούσιο αποτέλεσμα.

Watch the recipe video here