Ελληνικός Χαλβάς Σιμιγδάλι είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η υφή του είναι αφράτη και ζουμερή, ενώ τα αρώματα κανέλας, γαρίφαλου και πορτοκαλιού τον καθιστούν ακαταμάχητο, ειδικά τις περιόδους της νηστείας. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για το σιρόπι:
- Ζάχαρη άχνη: 2 & 3/4 φλιτζάνια
- Νερό: 4 φλιτζάνια
- Μέλι: 1/4 φλιτζάνι
- Κανέλα: 1-2 μπαστούνια
- Γαρίφαλα: 3-4 ολόκληρα
- Φλούδα πορτοκαλιού: Λίγη
Για το γλυκό:
- Σιμιγδάλι (λεπτό και χοντρό): 2 φλιτζάνια
- Ηλιέλαιο: 3/4 φλιτζάνι
- Βούτυρο ανάλατο (λιωμένο): 1/4 φλιτζάνι
- Αλεύρι απλό: 1 κουταλιά της σούπας
- Αλάτι: 1 Τσίμπημα
- Σταφίδες: 1/3 φλιτζάνι
- Καρύδια ψιλοκομμένα: 1/3 φλιτζάνι
Για την επικάλυψη:
- Σκόνη κανέλας για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάμε με το σιρόπι: Πάρτε μια κατσαρόλα και ρίξτε τη ζάχαρη, το νερό, τα ξυλάκια κανέλας, τη φλούδα πορτοκαλιού και τα γαρίφαλα. Βάζουμε το σιρόπι σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει.
Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σβήστε το μάτι. Προσθέστε το μέλι στο σιρόπι και αφήστε το. Αφαιρέστε την κανέλα, τη φλούδα πορτοκαλιού και τα γαρίφαλα. Το σιρόπι είναι έτοιμο.
Σε μια άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το φυτικό λάδι και το βούτυρο. Ενεργοποιήστε το μάτι σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το να ζεσταθεί.
Προσθέστε μια κουταλιά της σούπας απλό αλεύρι στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε για λίγο και προσθέστε το σιμιγδάλι (λεπτό και χοντρό) και το τσίμπημα αλατιού.
Ανακατέψτε συνεχώς με ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι το σιμιγδάλι να γίνει χρυσό καφέ. Αυτή η διαδικασία δίνει τον χαρακτηριστικό αέρα στον Ελληνικός Χαλβάς Σιμιγδάλι.
Προσθέστε τις σταφίδες και τα καρύδια και στη συνέχεια προσθέστε το ζεστό σιρόπι. Προσοχή: Προσέξτε να μην καείτε από τους ατμούς, οπότε αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά κατά την προσθήκη του σιροπιού.
Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι το σιμιγδάλι να απορροφήσει το σιρόπι.
Μην αφαιρέσετε αμέσως από τη φωτιά, αλλά συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να ψηθούν καλά για περίπου **4-5 λεπτά** ώστε να γίνει σπυρωτός ο Ελληνικός Χαλβάς Σιμιγδάλι. Στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά και σβήστε το μάτι.
Ρίξτε τον ζεστό χαλβά σε φόρμα που σας αρέσει και αφήστε το να κρυώσει. Στη συνέχεια, γυρίστε τη φόρμα πάνω σε ένα πιάτο και πασπαλίζουμε με κανέλα.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 20-25 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 30-35 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: Χρόνος κρυώματος.
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνει ο Ελληνικός Χαλβάς Σιμιγδάλι πιο σπυρωτός, πρέπει να ανακατέψετε το σιμιγδάλι συνεχώς με το λάδι και το βούτυρο μέχρι να ροδίσει καλά. Μην παραλείψετε το αλεύρι: βοηθάει στο «δέσιμο». Δείτε κι άλλες νηστίσιμες συνταγές.
Αν θέλετε πιο έντονο άρωμα, αντικαταστήστε τη φλούδα πορτοκαλιού με φλούδα λεμονιού ή προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη στο μείγμα του σιμιγδαλιού.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις σταφίδες και τα καρύδια με άλλα ξηρά φρούτα και ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή κουκουνάρι, για μια πιο ιδιαίτερη γεύση.
Σχετικές Συνταγές









