Υλικά

175 γραμμάρια κουβερτούρα γάλακτος
150 γραμμάρια φουντούκια ωμά ψημένα
400 γραμμάρια γαλα ζαχαρούχο
600 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, παγωμένη
1 βανίλια (προαιρετικά)
Λίγα δάκρυα σοκολάτας για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων, βάζουμε την κουβερτούρα γάλακτος. Σκεπάζουμε με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια της σοκολάτας και βάζουμε στο μικροκυμάτων για ένα λεπτό περίπου, μέχρι να λιώσει. Ανακατεύουμε ελαφρώς με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Στον πολυκόφτη, βάζουμε τα 150 γραμμάρια φουντούκια ωμά ψημένα. Χτυπάμε μέχρι να λιώσουν εντελώς και να βγάλουν όλα τους τα έλαια, για περίπου 1,5 λεπτό. Κατά διαστήματα, μαζεύουμε με μια σπάτουλα τα πλαϊνά του πολυκόφτη.
Προσθέτουμε στον πολυκόφτη το γαλα ζαχαρούχο και την λιωμένη κουβερτούρα γάλακτος. Χτυπάμε καλά για 2-3 λεπτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δημιουργηθεί η πραλίνα φουντουκιού. Μπορούμε να αφήσουμε και λίγα μικρά κομματάκια φουντουκιού για πιο έντονη υφή. Αφήνουμε την πραλίνα στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος. Χτυπάμε με ένα μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει την υφή μαλακού γιαουρτιού, λίγο πριν σφίξει εντελώς σαν σαντιγί.
Προσθέτουμε τα δύο τρίτα της πραλίνας φουντουκιού στην κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε τη βανίλια (αν χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε ξανά.
Παίρνουμε μια φόρμα για κέικ (ιδανικά μεταλλική). Βάζουμε ένα μέρος από το παγωτό στη φόρμα.
Περιχύνουμε από πάνω με μέρος από την πραλίνα που κρατήσαμε στην άκρη.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, δημιουργώντας περίπου τρεις στρώσεις παγωτού και πραλίνας. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να προσθέσουμε και άλλα υλικά αν θέλουμε, όπως ξηρούς καρπούς, κομματάκια σοκολάτας ή μπισκότο.
Χτυπάμε απαλά τη φόρμα στον πάγκο μερικές φορές για να μην υπάρχουν κενά αέρος στο παγωτό και να μην δημιουργηθούν κρύσταλλοι.
Καθαρίζουμε τα πλαϊνά της φόρμας.

Αν θέλουμε, προσθέτουμε λίγα δάκρυα σοκολάτας στην επιφάνεια για γαρνίρισμα.
Σκεπάζουμε καλά τη φόρμα με μεμβράνη που εφάπτεται στην επιφάνεια του παγωτού.
Βάζουμε το παγωτό στην κατάψυξη για τουλάχιστον 4-5 ώρες, ή μέχρι να παγώσει καλά.