Αυτή η συνταγή υπόσχεται ένα χοιρινό λαιμό τόσο τρυφερό που θα λιώνει στο στόμα σας, με πλούσια αρώματα από τα μπαχαρικά και μια υπέροχη σάλτσα για να το συνοδεύσετε. Η μακρά διάρκεια ψησίματος σε χαμηλή θερμοκρασία είναι το μυστικό για την απόλυτη ζουμερότητα.

Υλικά:

2,5 κιλά χοιρινό λαιμό χωρίς κόκαλα
Για το μείγμα μπαχαρικών:

2 κουταλιές της σούπας σκόνη γλυκιάς πάπρικας
1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας σκόνη καπνιστής πάπρικας
47,5 γρ. αλάτι (19 γρ. ανά κιλό κρέατος)
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένη ρίγανη
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού αλμυρά μπαχαρικά (π.χ. μείγμα για ψητά)
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο αλεσμένο
1-2 κουταλάκια του γλυκού τσίλι σε σκόνη (προαιρετικά, ανάλογα με την προτίμησή σας)
Για τη μαρινάδα:

1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο και στραγγισμένο για να πάρουμε τον χυμό (κρατήστε και τον πολτό)
30 ml νερό
60 ml χυμό λεμονιού (περάστε τον από σουρωτήρι)
10 ml βαλσάμικο ξύδι
50 ml χυμό κρεμμυδιού (από το τριμμένο κρεμμύδι που στραγγίσαμε)
150 ml ελαιόλαδο (περάστε το από σουρωτήρι)
80 γρ. μουστάρδα της επιλογής σας (περάστε την από σουρωτήρι)
100 γρ. μέλι της επιλογής σας (περάστε το από σουρωτήρι αν είναι πολύ παχύρρευστο)
Επιπλέον υλικά για το ταψί:

Πυρίμαχα μπολ
Νερό
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε τέταρτα
1 κλωνάρι ρίγανη (προαιρετικά)
1 κλωνάρι θυμάρι
1 κλωνάρι δεντρολίβανο

Εκτέλεση:

Ετοιμάστε το κρέας:

Αφαιρέστε την περίσσεια υγρασίας από τον χοιρινό λαιμό με χαρτί κουζίνας.
Ετοιμάστε τη μαρινάδα:

Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το τριμμένο και στραγγισμένο κρεμμύδι (τον πολτό) με τη μισή ποσότητα της μουστάρδας (40 γρ.).
Αλείψτε καλά όλη την επιφάνεια του χοιρινού λαιμού με αυτό το μείγμα κρεμμυδιού-μουστάρδας.
Ετοιμάστε και απλώστε το μείγμα μπαχαρικών:

Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά για το μείγμα μπαχαρικών μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Πασπαλίστε γενναιόδωρα όλη την επιφάνεια του χοιρινού λαιμού, και από τις δύο πλευρές, πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσουν τα μπαχαρικά.
Τυλίξτε το χοιρινό:

Τοποθετήστε το αρωματισμένο χοιρινό σε δύο μεγάλα φύλλα λαδόκολλας. Τυλίξτε το σφιχτά σαν να δημιουργείτε έναν φάκελο, φροντίζοντας να μην υπάρχουν ανοίγματα.
Στη συνέχεια, τυλίξτε τον φάκελο λαδόκολλας με δύο μεγάλα φύλλα αλουμινόχαρτου, και πάλι σφιχτά, δημιουργώντας ένα αεροστεγές πακέτο. Χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον φύλλο αλουμινόχαρτου για να στερεώσετε καλά το πακέτο, αν χρειάζεται.

Προετοιμάστε το ταψί:

Βάλτε μερικά πυρίμαχα μπολ ανάποδα στον πάτο ενός μεγάλου ταψιού. Αυτό θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του αέρα και θα αποτρέψει το άμεσο κάψιμο του πακέτου.
Ρίξτε περίπου 2 δάχτυλα νερό στον πάτο του ταψιού.
Προσθέστε τα κομμένα κρεμμύδια, το κλωνάρι ρίγανης (αν χρησιμοποιείτε), το θυμάρι και το δεντρολίβανο στο νερό. Αυτά θα αρωματίσουν τον ατμό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Πρώτο ψήσιμο (4 ώρες):

Τοποθετήστε το τυλιγμένο χοιρινό πάνω στα πυρίμαχα μπολ στο ταψί.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140°C (284°F) για 4 ώρες.
Προσθέστε την υπόλοιπη μαρινάδα και συνεχίστε το ψήσιμο (1,5 ώρα):

Μετά από 4 ώρες, αφαιρέστε προσεκτικά το ταψί από τον φούρνο.
Ανοίξτε προσεκτικά το πακέτο αλουμινόχαρτου (προσοχή στον ατμό!).
Ρίξτε την υπόλοιπη μαρινάδα (το μείγμα από το νερό, τον χυμό λεμονιού, το βαλσάμικο ξύδι, τον χυμό κρεμμυδιού, το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη μουστάρδα και το μέλι) πάνω από το χοιρινό.
Προσθέστε την υπόλοιπη μαρινάδα και στο ταψί, γύρω από το πακέτο. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο επιπλέον νερό στο ταψί για να μην στεγνώσει.
Κλείστε ξανά το πακέτο με το λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο.
Επαναφέρετε το ταψί στον φούρνο και συνεχίστε το ψήσιμο στους 170°C  για 1,5 ώρα.
Τελικό ψήσιμο για χρώμα και τραγανή επιφάνεια (30 λεπτά + 15 λεπτά):

Μετά από 1,5 ώρα, αφαιρέστε ξανά το ταψί από τον φούρνο.
Ανοίξτε προσεκτικά το πακέτο αλουμινόχαρτου και το λαδόκολλα.
Αφήστε το χοιρινό ακάλυπτο και ψήστε στους 170°C  για άλλα 30 λεπτά, για να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Προαιρετικά, για πιο τραγανή επιφάνεια, αφαιρέστε το καπάκι από τη ψησταριά του φούρνου (αν υπάρχει) και ψήστε για επιπλέον 15 λεπτά στους 170°C, παρακολουθώντας το προσεκτικά για να μην καεί.
Αφήστε το χοιρινό να ξεκουραστεί:

Μόλις το χοιρινό είναι έτοιμο και έχει αποκτήσει ένα ωραίο σκούρο χρώμα, αφαιρέστε το από το ταψί και τοποθετήστε το σε μια σανίδα κοπής.
Σκεπάστε το χαλαρά με αλουμινόχαρτο και αφήστε το να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν το κόψετε. Αυτό βοηθάει τους χυμούς να ανακατανεμηθούν στο κρέας, κάνοντάς το ακόμα πιο ζουμερό.

Σερβίρισμα:

Κόψτε το χοιρινό σε χοντρές φέτες ή τραβήξτε το με δύο πιρούνια για να δημιουργήσετε pulled pork.
Σερβίρετε το ζεστό, συνοδευόμενο από πουρέ πατάτας, ψητές πατάτες, ριζότο, κροκέτες ή οποιοδήποτε άλλο συνοδευτικό της αρεσκείας σας.
Περιχύστε το χοιρινό με λίγη από την υπέροχη σάλτσα που έχει δημιουργηθεί στο ταψί κατά το ψήσιμο.
Καλή σας όρεξη!