Υλικά:

1-1,5κγρ Ζυγούρι (αρνίσιo)
Ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
Κόκκινο κρασί
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Μπαχάρι
Δεντρολίβανο φρέσκο ή αποξηραμένο
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
Φρέσκια ντομάτα, τριμμένη ή σε κύβους
Ζάχαρη (προαιρετικά, για να ισορροπήσει την οξύτητα)
Μακαρόνια

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζέστανε αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Σόταρε τα κομμάτια του ζυγουριού μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Αυτό θα σφραγίσει τους χυμούς του κρέατος.

Αφού ροδίσει το κρέας, πρόσθεσε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το λιωμένο σκόρδο. Σοτάρε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Σβήσε με το κόκκινο κρασί, αφήνοντας το αλκοόλ να εξατμιστεί.
Πρόσθεσε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μπαχάρι και δεντρολίβανο. Ανακάτεψε καλά.
Στη συνέχεια, πρόσθεσε τον πελτέ ντομάτας και την τριμμένη φρέσκια ντομάτα. Αν θέλεις, πρόσθεσε και μια πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσεις την οξύτητα της ντομάτας.

Κάλυψε την κατσαρόλα και σιγοβράζε σε χαμηλή φωτιά για τουλάχιστον 1,5-2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει και η σάλτσα να δέσει.
Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, ανακάτεψε περιστασιακά και πρόσθεσε λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί για να μην κολλήσει η σάλτσα.

Μακαρόνια: Ενώ το ζυγούρι σιγοβράζει, βράσε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Αφού είναι έτοιμα και το κρέας και τα μακαρόνια, σέρβιρε το ζυγούρι κοκκινιστό με τα μακαρόνια. Μπορείς να γαρνίρεις με φρέσκο μαϊντανό.

H Συνταγή/φωτό είναι της κας Kallia Kasioni