Κατσικίσιες Κοτολέτες με Σταμναγκάθι Φρικασέ

ΥΛΙΚΑ:

Για το κρέας και τα χόρτα:
1 kg Κατσικίσιες Κοτολέτες
1 kg Κιχώριο ή Κρητικό Σταμναγκάθι
3 φρέσκα Κρεμμυδάκια
1 μικρό ξερό Κρεμμύδι
1/2 μάτσο φρέσκος Άνηθος
Αλατοπίπερο
60 ml / 4 κ.σ. Ελαιόλαδο
Περίπου 500 ml / 2 φλιτζάνια Νερό
Για τη σάλτσα Αυγολέμονο:
1 μεγάλο Αυγό
Χυμός από 1 & 1/2 Λεμόνι
½ Λεμόνι για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Απλώστε το κρεας και με ένα χαρτί κουζίνας πατήστε το να το στεγνώσετε καλα.
Τοποθετήστε όλες τις κοτολέτες σε ένα πιάτο και βάλτε στην άκρη.
Για τα χορταρικά
Πλύνετε και ψιλοκόψτε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτές ροδέλες και βάλτε σε ένα μπολ, επίσης ψιλοκόψτε το ξερό κρεμμύδι σε άλλο μπολ. Στην συνέχεια ψιλοκόψτε τον άνηθο και βάλτε σε ένα τρίτο μπολ. Καθαρίστε το σταμναγγάθι κόβοντας πρώτα το κάτω μέρος μετά κόψτε τους μεγάλους μίσχους με τα φύλλα στα 4 και τοποθετήστε τα σε ένα σουρωτήρι. Γεμίστε το νεροχύτη σας με καθαρό νερό και πλυνετε καλά τα κομμένα φύλλα κάτω από τρεχούμενο νερό για 5 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρέστε από το νερο και βάλτε τα πάλι μεσα στο σουρωτήρι και βάλτε στην άκρη.

Μαγείρεμα.
Ανάψτε την φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία και ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα το μισό λάδι. Μόλις κάψει το λάδι τσιγαρίστε τα μισά κομμάτια του κρέατος έως ότου χρυσίσουν, μετά απο 2 λεπτα γυρίστε τες αναποδα και μετα απο 5 λεπτά αφαιρεστε τες σε ένα πιατο. Προσθέστε το άλλο μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το ξερό κρεμμύδι και το άλλο μισό του κρέατος.
Οταν τελειώσετε με την δεύτερη παρτίδα επιστρέψτε και την πρώτη παρτίδα στην κατσαρόλα χαμηλώστε την ένταση της φωτια σας και αλατοπιπερώστε.
Ρίξτε 300ml (1 1/3 φλυτζ) νερό και ανακατέψτε όλα τα συστατικά καλά καλύψτε την κατσαρόλα με καπάκι και χαμηλώστε την φωτιά κι άλλο και σιγοβράστε για 45 λεπτά. Στο τέλος ανοίξτε το καπάκι το κρέας είναι τρυφερό και ανακατέψτε καλά να αναμείξτε όλα τα συστατικά. Τώρα προσθέστε το φρέσκο κρεμμύδι και το σταμναγκαθι από πάνω. Πιεστε μέσα στην κατσαρόλα για να χωρέσουν και ανεβάστε την ένταση της φωτιάς. Προσθέστε 200μλ (3/4 φλυτζ) ζεστό νερό και αλατοπιπερώστε και ανακατεψτε τα υλικά για άλλη μια φορά χωρίς καπάκι.
Οταν το νερό αρχίζει να βράζει χαμηλώστε την φωτιά και σιγοβράστε για 20 λεπτά να μαλακώσει το σταμναγκαθι εάν είναι έτοιμα σβήστε την φωτιά και πασπαλίστε τον ψιλοκομμένο ανηθο και ανακατέψτε αφήστε το φαγητό να κρυώσει λίγο.

Σάλτσα Αυγολέμονο
Στύψτε τα λεμόνια για να πάρετε το χυμό. Σπάστε ένα αυγό σε ένα μπολ και χτυπήστε καλα με το αυγοδάρτη.
Προσθέστε το χυμό λεμονιού μέσα στο μπολ και ανακατέψτε να τα συνδυάσετε καλά. Προσθέστε 1-2 κουταλιές ζωμό από το μαγειρεμένο φρικασε στο μείγμα λεμονιού και ανακατέψτε καλά να το ενσωματώσετε. Επαναλαβετε αυτήν την διαδικασία
κουταλια κουταλιά (5-6) με υπομονη για να μην βράσει το αυγό.
Ρίξτε την σάλτσα αυγολένο στο φρικασέ και ανακατεψτε ελαφρά για να πάει η σάλτσα παντού.
Ζεστανετε το φρικασε αργά σε πολύ χαμηση φωτιά πριν το σερβίρετε

ΠΗΓΗ: Greek Cooking Made Easy

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο κοκκινιστό με μανιτάρια…δεν υπάρχει καλύτερο
Επόμενο άρθροΤυρόψωμο τραγανό με φέτα