Ζύμη Πίτσας με Προζύμι είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για δύο πίτσες με διάμετρο 30 έως 35 εκ. ή τρεις μικρότερες (25 εκ.), δίνοντας μια πολύ λεπτή και γευστική κρούστα. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις μια βάση για πίτσα που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη Ζύμη Πίτσας με Προζύμι:

  • Φυσικό Προζύμι: 250 γρ.
  • Ζεστό νερό (110 βαθμοί): 250 γρ. (1 φλιτζάνι)
  • Αλεύρι 00: 350 γρ.
  • Σιμιγδάλι: 100 γρ. (1 φλιτζάνι)
  • Αλάτι: 8 γρ.
  • Ελαιόλαδο: 26 γρ.
  • Μέλι: 36 γρ.

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί (προζύμι, νερό, αλεύρι, σιμιγδάλι, αλάτι, ελαιόλαδο, μέλι) σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης. Χρησιμοποιήστε ένα σύρμα ζύμης ή μια ξύλινη κουτάλα.

Όταν συνδυαστεί αρκετά, το βάζετε σε μια πολύ αλευρωμένη επιφάνεια. Ζυμώστε το για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να γίνει η ζύμη στα χέρια σας. Προσθέστε αλεύρι στα χέρια σας μόνο όταν ζυμώνετε για να μην κολλήσει η ζύμη.

Προσθέστε όσο το δυνατόν λιγότερο αλεύρι όσο ζυμώνετε. Φτιάξτε μια μπάλα με τη ζύμη και τοποθετήστε την σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ ανάμειξης. Καλύψτε με μια βρεγμένη πετσέτα και αφήστε το να καθίσει για τουλάχιστον 2 ώρες.

Γυρίστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε ή τεντώστε και διπλώστε για λίγα λεπτά.

Στη συνέχεια, χωρίστε το σε 2 ή 3 ίσα μέρη. Φτιάξτε μια σφιχτή μπάλα με καθένα από τα κομμάτια της ζύμης και τοποθετήστε τα σε ένα ελαφρώς λαδωμένο δοχείο.

Μπορείτε να παγώσετε αυτά που δεν θα χρησιμοποιήσετε. Η Ζύμη Πίτσας με Προζύμι που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να μείνει στο ψυγείο έως και 72 ώρες. Μπορείτε να τυλίξετε τη ζύμη σε μεμβράνη πριν την τοποθετήσετε στο δοχείο ως πρόσθετη προφύλαξη για να φουσκώσει.

Παρακολουθήστε το για να βεβαιωθείτε ότι δεν φουσκώνει πολύ. Εάν σπάσει το πλαστικό περιτύλιγμα είναι έτοιμο για χρήση.

Πριν από τη χρήση, βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και αφαιρέστε το πλαστικό περιτύλιγμα. Αφήστε το στο δοχείο που είναι ελαφρά λαδωμένο με το καπάκι τοποθετημένο πάνω του. Μην κλείνετε το καπάκι καθώς θα σκάσει μόλις φύγει ο αέρας.

Αφήστε τη ζύμη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια φτιάξτε την κρούστα της πίτας σας μόλις ο φούρνος έρθει σε θερμοκρασία (250 βαθμούς). Ο επιπλέον χρόνος στο ψυγείο δημιουργεί περισσότερη γεύση. Απολαύστε μια υπέροχη πίτσα με αυτή τη συνταγή Ζύμης Πίτσας με Προζύμι.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Αναμονής

Χρόνος Προετοιμασίας (Ζύμωμα): 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Ψήσιμο Πίτσας): Δεν αναφέρεται (συνήθως 10-15 λεπτά στους 250°C)

Συνολικός Χρόνος: 15 λεπτά (ενεργός χρόνος)

Επιπλέον Χρόνοι: Τουλάχιστον 2 ώρες (πρώτο φούσκωμα) + 24-72 ώρες (ψυγείο για καλύτερη γεύση).


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Το αλεύρι 00 είναι ιδανικό για ζύμες πίτσας καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλή περιεκτικότητα σε τέφρα, δίνοντας ελαστικότητα. Δείτε κι άλλες συνταγές για αρτοσκευάσματα.

Η χρήση σιμιγδαλιού βοηθάει στο να γίνει η ζύμη πιο τραγανή. Για ένα πιο αέρινο αποτέλεσμα, μπορείτε να αυξήσετε ελαφρώς την ποσότητα του νερού. Δοκιμάστε και τη συνταγή μας για σπιτικό ψωμί με προζύμι.

Για να αποκτήσει η Ζύμη Πίτσας με Προζύμι πιο έντονη γεύση, αφήστε τη στο ψυγείο για 48 ή ακόμα και 72 ώρες. Το αργό φούσκωμα αναπτύσσει τα αρώματα του προζυμιού.


 

Σχετικές Συνταγές 

Σπιτική Πίτσα: Εύκολη Συνταγή

Ψωμί Χωρίς Ζύμωμα

Συνταγή για Λαδένια Κιμώλου