ΥΛΙΚΑ

ΣΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ

3/4 κουπας μαύρη ζάχαρη ακατέργαστη
1/4 κουπας βούτυρο
1  βανίλια
1/2 κγ κανέλα
1 πρέζα αλάτι
2 μήλα, ξεφλουδισμένα, και κομμένα σε φέτες λεπτές (1,2 cm)

ΤΟ KEIK

1 και 3/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κγ  μπέικιν πάουντερ
2 κγ κανέλα
1 κγ αλάτι
1/4 κγ αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/2 της κούπας λιωμένο βούτυρο 
1 κουπα ζάχαρη
1/2 κουπα μαύρη ζάχαρη ακατέργαστη
3 μεγάλα αυγά 
1 κγ βανίλια
3/4 κουπας γάλα

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C και βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί  20εκ. Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζετε μαύρη ζάχαρη, βούτυρο, βανίλια, κανέλα και αλάτι. Ανακατέψτε συνέχεια  μέχρι γίνει ελαφρώς παχιά, 2 λεπτά.
 
  • Ρίξτε τη σάλτσα καραμέλας στο ταψάκικαι στρώστε τα μήλα από πάνω.
 
  • Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί αλεύρι, μπεικινκ παουντερ, κανέλα, αλάτι και μοσχοκάρυδο.
1o Μπολ

 2ο Μπολ

  • Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα μίξερ , χτυπήστε μαζί βούτυρο λευκή και μαύρη ζάχαρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.

 

  •  Προσθέστε αυγά ένα ένα, στη συνέχεια προσθέστε βανίλια. Προσθέστε το μισό μπολ του μίγματος που δημιουργήσα  πρώτα(1 Μπολ) και χτυπάμε μέχρι να συνδυαστούν
 
 
  •  Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως. 
  • Προσθέστε το υπόλοιπο από το πρώτο μπόλ και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν μία κρέμα.
 

  • Αδειάστε την κρέμα πάνω στα μήλα και ψήστε μέχρι μία οδοντογλυφίδα που εισάγεται στη μέση να βγαίνει καθαρή, 1 ώρα. 
  • Αφήνουμε να κρυώσει στο ταψάκι για 15 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε.