ΥΛΙΚΑ
ΣΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΛΑ
3/4 κουπας μαύρη ζάχαρη ακατέργαστη
1/4 κουπας βούτυρο
1 βανίλια
1/2 κγ κανέλα
1 πρέζα αλάτι
2 μήλα, ξεφλουδισμένα, και κομμένα σε φέτες λεπτές (1,2 cm)
ΤΟ KEIK
1 και 3/4 της κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κγ μπέικιν πάουντερ
2 κγ κανέλα
1 κγ αλάτι
1/4 κγ αλεσμένο μοσχοκάρυδο
1/2 της κούπας λιωμένο βούτυρο
1 κουπα ζάχαρη
1/2 κουπα μαύρη ζάχαρη ακατέργαστη
3 μεγάλα αυγά
1 κγ βανίλια
3/4 κουπας γάλα
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 °C και βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί 20εκ. Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, βάζετε μαύρη ζάχαρη, βούτυρο, βανίλια, κανέλα και αλάτι. Ανακατέψτε συνέχεια μέχρι γίνει ελαφρώς παχιά, 2 λεπτά.
- Ρίξτε τη σάλτσα καραμέλας στο ταψάκικαι στρώστε τα μήλα από πάνω.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί αλεύρι, μπεικινκ παουντερ, κανέλα, αλάτι και μοσχοκάρυδο.
1o Μπολ
2ο Μπολ
- Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα μίξερ , χτυπήστε μαζί βούτυρο λευκή και μαύρη ζάχαρι μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέστε αυγά ένα ένα, στη συνέχεια προσθέστε βανίλια. Προσθέστε το μισό μπολ του μίγματος που δημιουργήσα πρώτα(1 Μπολ) και χτυπάμε μέχρι να συνδυαστούν
- Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν πλήρως.
- Προσθέστε το υπόλοιπο από το πρώτο μπόλ και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν μία κρέμα.
- Αδειάστε την κρέμα πάνω στα μήλα και ψήστε μέχρι μία οδοντογλυφίδα που εισάγεται στη μέση να βγαίνει καθαρή, 1 ώρα.
- Αφήνουμε να κρυώσει στο ταψάκι για 15 λεπτά, στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την κόψουμε.