Φάβα Σαντορίνης
Συστατικά
• 500g γνήσια φάβα Σαντορίνης, ξεπλυµένη και στραγγισµένη
• ¾ Κύπελλο Κόκκινο Κρεμμύδι, ψιλοκομμένο. επιπλεον για γαρνιτούρα
• 3 φρεσκα κρεμμυδάκια
• 1 ψιλοκομμένο καρότο
• 4-6 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
• 5 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό κοτόπουλου
• χυμό 2 λεμονιών
• 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδου
• Μερικά κλαδάκια θυμάρι
• δάφνη
• αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
H “φάβα Σαντορίνης” , είναι χωρισμένα κίτρινα μπιζέλια που καλλιεργούνται στο ηφαιστειακό έδαφος στο νησί της Σαντορίνης.
Οδηγίες
1. Ξεπλύνετε την φάβα Σαντορίνης με άφθονο νερό.
2. Ζεσταίνετε ένα μεγάλο δοχείο σε μέτρια-υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι, το καρότο και λίγο φρέσκο θυμάρι και σοτάρουμε.
3. Μόλις τα κρεμμύδια αρχίσουν να καραμελίζουν προσθέστε την φάβα και ανακατεύετε για ένα λεπτό περίπου.
Ρίχνουμε το ζεστό νερό και το ελαιόλαδο, βράζουμε και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια / χαμηλή και καρυκεύουμε καλά με αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράστε με το καπάκι για περίπου 40-50 λεπτά, έως ότου τα σπασμένα μπιζέλια είναι παχιά και μαλακά.
Ενώ τα σπασμένα μπιζέλια της φάβας βράζουν, λίγος λευκός αφρό πιθανότατα θα εμφανιστεί στο νερό. Αφαιρέστε τον αφρό με κουτάλι.
4. Όταν τελειώσετε, αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι και ρίξτε το χυμό λεμονιού και μεταφέρετε το μείγμα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ. Χτυπήστε, μέχρι τα μπιζέλια να γίνουν λεία και κρεμώδη, σαν πουρέ. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο αλάτι εάν χρειαστεί.
5. Σερβίρετε τη φάβα με ελαιόλαδο, κόκκινο κρεμμύδι σε κύβους και κάπαρη ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.
6. Σερβίρετε με φρυγανισμένο ψωμί ή πίτα και κόκκινο κρασί.
Καλη Απόλαυση!