Το κέικ καρυδάτο με ψημένη μαρέγκα είναι ένα γλυκό που συνδυάζει υφές και γεύσεις με τον πιο αρμονικό τρόπο. Η τραγανή μαρέγκα με το καρύδι, η γλυκιά σοκολάτα και η βελούδινη σαντιγί συνθέτουν ένα αποτέλεσμα που είναι πραγματικά αξεπέραστο. Είναι το τέλειο γλυκό για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας!


Υλικά

Για να φτιάξουμε αυτό το κέικ, θα χρειαστούμε:

Για το κέικ (μαρέγκα):

  • 10 ασπράδια αυγών
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. καρύδια
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 κ.σ. άμυλο πατάτας
  • Αλεύρι (για το πασπάλισμα του χαρτιού)
  • 250 γρ. μαύρη σοκολάτα

Για τη σαντιγί:

  • 800 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος (30-38% λιπαρά)
  • 3 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το υπέροχο γλυκό.

1. Καβουρδίζω τα καρύδια σε ένα τηγάνι, τα αφήνω να κρυώσουν και τα ψιλοκόβω.

2. Σε ένα πολύ καθαρό μπολ, χτυπάω τα ασπράδια με τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτω το άμυλο πατάτας και συνεχίζω το χτύπημα για λίγο ακόμα.

3. Με μια σπάτουλα, ανακατεύω απαλά τους ξηρούς καρπούς στη μαρέγκα.

4. Σε μια λαδόκολλα, σχεδιάζω 8 κύκλους με διάμετρο 23 εκ. Πασπαλίζω κάθε κύκλο ελαφρά με αλεύρι. Μοιράζω τη μαρέγκα σε κάθε κύκλο και την απλώνω ομοιόμορφα.

5. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10-12 λεπτά, μέχρι η μαρέγκα να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.

6. Αφήνω τα κέικ μαρέγκας να κρυώσουν ελαφρώς και τα βγάζω με προσοχή από το χαρτί, καθώς είναι πολύ εύθραυστα.

7. Λιώνω τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και αλείφω απαλά κάθε κρύο κέικ με ένα πινέλο. τοποθετώ το ένα πάνω στο άλλο και αφήνω τη σοκολάτα να σκληρύνει.

8. Χτυπάω την κρύα κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια σφιχτή σαντιγί.

9. Αλείφω κάθε κέικ με την κρέμα. Καλύπτω και το πάνω μέρος και τα πλαϊνά του κέικ με την υπόλοιπη κρέμα.

10. Διακοσμώ όπως επιθυμώ και βάζω το κέικ στο ψυγείο για μερικές ώρες.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 25 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά (ψήσιμο σε δόσεις).
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2-3 ώρες (μαζί με τον χρόνο ψύξης).
  • Επιπλέον Χρόνοι: Ψύξη στο ψυγείο για μερικές ώρες.

Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Κέικ με Ψημένη Μαρέγκα

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το κέικ καρυδάτο με ψημένη μαρέγκα ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Μαρέγκα: Το μπολ και ο αναδευτήρας πρέπει να είναι πολύ καθαρά, χωρίς ίχνος λιπαρής ουσίας, αλλιώς η μαρέγκα δεν θα σφίξει.
  • Ψήσιμο: Ψήστε τα κέικ σε δόσεις, αν ο φούρνος σας δεν μπορεί να τα χωρέσει όλα σε δύο ταψιά. Μόλις πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα, είναι έτοιμα.
  • Σοκολάτα: Η σοκολάτα δίνει μια ωραία τραγανή υφή, οπότε μην τη φοβηθείτε. ύ* Κρέμα: Η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι παγωμένη για να γίνει σφιχτή σαντιγί.