Αν σου αρέσουν τα σιροπιαστά γλυκά, τότε το Σαβαρέν θα γίνει το αγαπημένο σου. Η υφή του είναι μοναδική, αφού η ζύμη του είναι σαν τσουρέκι, αλλά όταν ψηθεί και απορροφήσει το σιρόπι, γίνεται απίστευτα ζουμερό και αφράτο. Είναι το τέλειο γλυκό για κάθε περίσταση.
Υλικά για το Σαβαρέν
Για να φτιάξουμε αυτό το κλασικό γλυκό, θα χρειαστούμε:
Για το κέικ:
- 1 φακελάκι (9 γρ.) Ξηρή μαγιά
- ¼ φλιτζ. του τσαγιού Ζάχαρη
- ¼ φλιτζ. Του τσαγιού Χλιαρό νερό
- 1 & 2/3 φλιτζ. του τσαγιού Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κ.γ. κοφτό Αλάτι
- 4 μέτρια Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ φλιτζ. του τσαγιού Ανάλατο βούτυρο μαλακό (ελαφρώς λιωμένο) σε θερμοκρασία δωματίου
- ¼ φλιτζ. Του τσαγιού Ρούμι
Για το σιρόπι:
- 2 & 1/2 φλιτζ. Του τσαγιού Ζάχαρη
- 3 φλιτζ. Του τσαγιού Κρύο νερό
- 2 κ.σ. Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
- 1 Ξυλάκι κανέλας
- ¼ φλιτζ. του τσαγιού Αλκοόλ (ρούμι ή kirsch ή κάποιο λικέρ της αρεσκείας μας)
Για το γαρνίρισμα:
- ½ φλιτζ. του τσαγιού Μαρμελάδα ροδάκινο ή βερίκοκο
- 1 & ½ φλιτζ. του τσαγιού Πηχτή κρέμα γάλακτος
- ½ φλιτζ. του τσαγιού Ζάχαρη άχνη
- Άρωμα βανίλιας
- Ζαχαρωμένα φρούτα ή καραμελωμένες φλούδες εσπεριδοειδών ή κάποιο γλυκό του κουταλιού
- Τρούφα σοκολάτα για πασπάλισμα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά αναμονή. Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.
Στη μεγάλη ταχύτητα του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα, προσθέτουμε το βούτυρο συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγα λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε το μείγμα μαγιάς και ανακατεύουμε με πλαστική σπάτουλα προσθέτοντας λίγο – λίγο και το αλεύρι.
Ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί λεία ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό (χλιαρό) μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει ή μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Βάζουμε τη ζύμη σε βουτυρωμένη φόρμα διαμέτρου 25 εκ. τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό (χλιαρό) μέρος να μείνει για 1 ώρα περίπου ίσως και λίγο ακόμα μέχρι να φουσκώσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για 20 – 25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει. Δοκιμάζουμε να δούμε αν ψήθηκε με το γνωστό τρόπο…τρυπάμε με ένα μαχαίρι και αν βγει στεγνό – καθαρό, είναι έτοιμο. Αφού το βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε λίγα λεπτά, ξεφορμάρουμε και το βάζουμε σε σχάρα να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, το ξυλάκι κανέλας και βράζουμε για 10 λεπτά. Τοποθετούμε το σαβαρέν σε μεγάλη πιατέλα, αφαιρούμε από το σιρόπι το ξυλάκι κανέλας κα περιχύνουμε προσεκτικά σιγά -σιγά με το καυτό σιρόπι το κρύο σαβαρέν. Στο τέλος περιχύνουμε και με το αλκοόλ που επιλέξαμε.
Ζεσταίνουμε λίγο τη μαρμελάδα ροδάκινο ή βερίκοκο μέχρι να γίνει ρευστή και την περιχύνουμε στο γλυκό μας. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μαζί με την άχνη στο μίξερ μέχρι να σφίξει.
Αφού κρυώσει το σαβαρέν ρίχνουμε την κρέμα στο κέντρο και διακοσμούμε περιμετρικά με λίγη ποσότητα κρέμας και με τα ζαχαρωμένα φρούτα ή το γλυκό κουταλιού. Πασπαλίζουμε και με την τρούφα σοκολάτας. Έτοιμο για απόλαυση!!!
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 20-25 λεπτά.
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά (με τον χρόνο αναμονής).
- Επιπλέον Χρόνοι: Αναμονή ζύμης (2 φορές από 1 ώρα).
Χρήσιμα Tips για το Σαβαρέν
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Σαβαρέν σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Συστατικά: Είναι πολύ σημαντικό όλα τα υλικά σας, ειδικά τα αυγά και το βούτυρο, να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
- Φούσκωμα: Ο χρόνος φουσκώματος της ζύμης είναι καθοριστικός για το τελικό αποτέλεσμα. Μην τον παραλείψεις.
- Σιρόπι: Ο κανόνας είναι: ζεστό σιρόπι σε κρύο γλυκό, για να απορροφηθεί σωστά.
- Γαρνιτούρα: Η επιλογή του αλκοόλ και της μαρμελάδας μπορεί να δώσει διαφορετική γεύση κάθε φορά.
ΠΗΓΗ: roulasmera.gr








