Το Κέικ Γεωγραφίας είναι ένα από τα πιο αγαπημένα κέικ χάρη στην εντυπωσιακή του εμφάνιση και την αφράτη υφή του. Η βάση από πορτοκάλι συνδυάζεται αρμονικά με τη γεύση του κακάο και του ινδοκάρυδου , δημιουργώντας ένα πλούσιο και αρωματικό αποτέλεσμα. Η τεχνική του εναλλάξ στρώσεων και του ζικ-ζακ με το μαχαίρι δίνει αυτό το μοναδικό σχέδιο στο εσωτερικό του.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Για τη Βάση:

  • 250 γρ. – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 3 γεμάτα κ.γ. – Μπέικιν πάουντερ (κουταλάκια γλυκού)
  • 1/2 κοφτό κ.γ. – Μαγειρική σόδα (κουταλάκι γλυκού)
  • 1/4 κοφτό κ.γ. – Αλάτι (κουταλάκι γλυκού)
  • 1 1/4 φλ. (250 γρ.) – Ζάχαρη
  • 2 μεγάλα – Αβγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1/2 φλ. – Γιαούρτι (απλό, όχι στραγγιστό)
  • 1/2 φλ. – Φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κοφτή κ.σ. – Ξύσμα πορτοκαλιού (ψιλό)
  • 1/3 φλ. – Λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
  • 1 – Βανίλια (σε σκόνη ή εκχύλισμα)

Για τη Γεύση Γεωγραφίας:

  • 2 κ.σ. – Κακάο (κουταλιές σούπας)
  • 1 κ.σ. – Ινδοκάρυδο (τριμμένο, κουταλιά σούπας)
  • Λίγο – Βούτυρο και Αλεύρι (για τη φόρμα)

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Υλικών:

1. Φόρμα/Φούρνος: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180⁰C και βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα (μήκους 23-25 εκ. περίπου). Την κρατάτε στην άκρη.

2. Στερεά: Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι , το μπέικιν πάουντερ , τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακατεύετε μέσα τη ζάχαρη .

3. Υγρά: Σε ένα άλλο μέτριο μπολ χτυπάτε με το σύρμα τα αβγά με το γιαούρτι , τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού , το λάδι και τη βανίλια .

Β. Δημιουργία Μιγμάτων:

1. Μίγμα Βάσης: Αδειάζετε το μίγμα των υγρών (αυγά/γιαούρτι/πορτοκάλι) στο μπολ με το μίγμα του αλεύρου και το ανακατεύετε με κουτάλι ή σπάτουλα μέχρι μόλις να σμίξουν ( Προσοχή : Μην τα χτυπήσετε με το μίξερ!).

2. Διαχωρισμός: Μοιράζετε το τελικό μίγμα σε 2 ίσα μέρη .

3. Σοκολάτα: Ανακατεύετε στο ένα μέρος το κακάο και το τριμμένο ινδοκάρυδο .

Γ. Συναρμολόγηση & Ψήσιμο:

1. Στρώσεις: Παίρνετε με κουτάλα μίγμα πορτοκαλιού (βανίλιας) και το βάζετε εναλλάξ με μίγμα σοκολάτας στη φόρμα, σε στρώσεις το ένα πάνω από το άλλο (π.χ. 2 κ.σ. πορτοκάλι, μετά 2 κ.σ. σοκολάτα, στο ίδιο σημείο).

2. Σχέδιο Γεωγραφίας: Όταν τελειώσουν και τα 2 μίγματα, βάζετε ένα μαχαίρι στην μια άκρη της φόρμας και το κινείτε ζικ-ζακ μέχρι την άλλη άκρη ( Προσοχή : μια κίνηση φτάνει, μην ανακατέψετε πολύ το μίγμα).

3. Ψήσιμο: Ψήνετε το κέικ για 40 περίπου λεπτά , ή μέχρι που ένα σουβλάκι που θα μπήξετε στο κέντρο του να βγαίνει στεγνό .

4. Ξεφορμάρισμα: Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα , πριν το ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: Περίπου 40 λεπτά (στους 180°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 5 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Αφράτο Κέικ και Τέλειο Σχέδιο

Μείγμα: Μην ανακατέψετε υπερβολικά το τελικό μίγμα. Το υπερβολικό χτύπημα ενεργοποιεί τη γλουτένη και κάνει το κέικ σκληρό και λαστιχωτό .

Υλικά: Το γιαούρτι και τα αυγά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να ενσωματωθούν σωστά και να δώσουν αφράτη υφή στο κέικ.

Σχέδιο: Η τεχνική του ζικ-ζακ είναι απλή: απλώς σύρετε τη λεπίδα του μαχαιριού μια φορά από άκρη σε άκρη. Μην το επαναλάβετε για να μην ανακατευτούν πλήρως τα χρώματα.

Γεύση: Αν δεν έχετε ινδοκάρυδο, μπορείτε να προσθέσετε στη σοκολατένια μερίδα σταγόνες σοκολάτας ή λίγο λιωμένο βούτυρο για έξτρα υγρασία.


 

Σχετικές Συνταγές 

Κέικ Μπανάνας με Σοκολάτα

Κέικ Πορτοκαλιού Σιροπιαστό

Κουλουράκια Πορτοκαλιού


 

Η Συνταγή είναι της Sandy Leventi