Κεικ Γεωγραφίας
Υλικά
250 γρ αλευρι γ.ο.χ
3 καλά γεμάτα κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
½ κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/4 κοφτό κουταλάκι αλάτι
1 1/4 φλ. (250 γρ.) ζάχαρη
2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλ. απλό γιαούρτι (όχι στραγγιστό)
½ φλ. φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 κοφτή κουταλιά ψιλό ξύσμα πορτοκαλιού
1/3 φλ. λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
1 βανίλια
2 κουταλιες σουπας κακαο
1 κουταλια σουπας ινδοκαρυδο τριμμεννο
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180⁰C και βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα, μήκους 23-25 εκ. περίπου. Την κρατάτε στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακατεύετε μέσα τη ζάχαρη. Σε ένα άλλο μέτριο μπολ χτυπάτε με το σύρμα τα αβγά με το γιαούρτι, το χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, το λιωμένο βούτυρο (κρύο), το λάδι και τη βανίλια.
Αδειάζετε το μίγμα των αβγών στο μπολ με το μίγμα του αλεύρου και το ανακατεύετε με κουτάλι ή σπάτουλα μέχρι μόλις να σμίξουν (μην τα χτυπήσετε με το μίξερ).
Μοιράζετε το μίγμα σε 2 μέρη και ανακατεύετε στο ένα την λιωμένη σοκολάτα. Παίρνετε με κουτάλα μίγμα πορτοκαλιού και το βάζετε εναλλάξ με μίγμα σοκολάτας στη φόρμα, σε στρώσεις το ένα πάνω από το άλλο. Όταν τελειώσουν και τα 2 μίγματα, βάζετε ένα μαχαίρι στην μια άκρη της φόρμας και το κινείτε ζικ-ζακ μέχρι την άλλη άκρη (μην ανακατέψετε πολύ το μίγμα, μια κίνηση φτάνει).
Ψήνετε το κέικ για 40 περίπου λεπτά, ή μέχρι που ένα σουβλάκι που θα μπήξετε στο κέντρο του να βγαίνει στεγνό. Το βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει λίγο για 10 λεπτά μέσα στη φόρμα, πριν τα ξεφορμάρετε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
Η Συνταγή είναι της Sandy Leventi