Τα Κεφτεδάκια με πουρέ στο φούρνο είναι ένα κλασικό και αγαπημένο οικογενειακό φαγητό που συνδυάζει δύο υπέροχες γεύσεις: τον βελούδινο πουρέ πατάτας και τα ζουμερά κοκκινιστά κεφτεδάκια . Το ψήσιμο στο φούρνο ενώνει τα αρώματα, ενώ το λιωμένο τσένταρ στην κορυφή χαρίζει μια ακαταμάχητη γεύση και εμφάνιση. Είναι νοστιμότατο και αξίζει να το δοκιμάσετε!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για τους Κεφτέδες και τη Σάλτσα:
- 400 γρ. – Κιμάς (μοσχαρίσιος)
- 1 – Αυγό
- 1 – Κρεμμύδι (τριμμένο)
- 1 σκελίδα – Σκόρδο (τριμμένη)
- 1 φέτα – Υγρό ψωμί (μουλιασμένο)
- Λίγο – Ηλιέλαιο (για τον κιμά)
- Προαιρετικά – Φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- Ανάλογο – Κύμινο
- Ανάλογη – Πάπρικα
- Ανάλογο – Θυμάρι
- Ανάλογο – Αλάτι, πιπέρι
- 3 κουταλιές σούπας – Ντομάτα (φρέσκια ή κονκασέ)
- 30 ml – Νερό
- Λίγη – Ρίγανη
Για τον Πουρέ Πατάτας και το Τυρί:
- Περίπου 1 κιλό – Πατάτες
- 30 γρ. – Βούτυρο
- Περίπου 60 ml – Γάλακτος (ζεστό)
- 150 γρ. – Τυρί τσένταρ (ή άλλο της αρεσκείας σας, τριμμένο)
- Ανάλογο – Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Κεφτεδών και Σάλτσας:
Σε ένα μπολ, βάζουμε τον κιμά , το αυγό , το μαϊντανό (αν χρησιμοποιήσουμε), όλα τα μπαχαρικά ( κύμινο, πάπρικα, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι ), το τριμμένο κρεμμύδι και σκόρδο , το μουλιασμένο ψωμί και λίγο ηλιέλαιο . Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να ενωθούν όλα μας τα υλικά.
Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα με αλεύρι . Τα περνάμε από το αλεύρι και τα τηγανίζουμε ελαφρά μέχρι να ροδίσουν εξωτερικά.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε την ντομάτα (φρέσκια ή κονκασέ), το νερό και τη ρίγανη . Τα βράζουμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει λίγο η σάλτσα. Προσθέτουμε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια στη σάλτσα, ανακατεύουμε απαλά και τα αφήνουμε στην άκρη.
Β. Προετοιμασία Πουρέ:
Καθαρίζουμε τις πατάτες , τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε νερό να τις σκεπάσει και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά.
Λιώνουμε τις βρασμένες πατάτες (με πρες πουρέ ή πιρούνι). Ρίχνουμε αλάτι , πιπέρι , το βούτυρο και το γάλα (ζεστό) και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε έναν βελούδινο πουρέ .
Γ. Ψήσιμο και Ολοκλήρωση:
Βάζουμε τον πουρέ μας σ’ ένα πυρέξ ή ένα ταψάκι και τον απλώνουμε ομοιόμορφα ως βάση.
Από πάνω , ρίχνουμε τα κοκκινιστά κεφτεδάκια με την σάλτσα τους, φροντίζοντας να καλύπτουν ομοιόμορφα τον πουρέ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά περίπου. Περίπου 10 λεπτά πριν είναι έτοιμο, βγάζουμε από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί τσένταρ .
Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει το τυρί από πάνω. Βγάζουμε και σερβίρουμε ζεστό .
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά (στους 200°C)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τέλειο Πουρέ και Ζουμερά Κεφτεδάκια
Ο πουρές: Για να γίνει ο πουρές σας βελούδινος , το γάλα πρέπει να είναι ζεστό όταν το προσθέτετε στις λιωμένες πατάτες. Μη χρησιμοποιήσετε μίξερ για τον πουρέ, γιατί θα τον κάνει λαστιχωτό !
Κεφτεδάκια: Το ηλιέλαιο στον κιμά βοηθά να μείνουν τα κεφτεδάκια αφράτα και ζουμερά . Μπορείτε να αντικαταστήσετε το υγρό ψωμί με λίγη τριμμένη φρυγανιά και λίγο γάλα .
Τηγάνισμα: Το ελαφρύ τηγάνισμα των κεφτεδών πριν μπουν στη σάλτσα είναι σημαντικό γιατί τους δίνει γεύση και τους βοηθά να κρατήσουν το σχήμα τους μέσα στη σάλτσα ντομάτας.
Τυρί: Αντί για τσένταρ , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γραβιέρα , κασέρι ή μια μίξη τυριών για διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.
Σχετικές Συνταγές
Μοσχάρι Κοκκινιστό με Ζυμαρικά













