Κολοκυθοτυρόπιτα στριφτή

Διαφήμιση

Έχω αναφέρει αρκετές φορές πόσο καλή μαγείρισσα είναι η μαμά μου.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι είναι ήδη 75 ετών, είναι με μανία στην κουζίνα. Δεν διστάζει να πειραματιστεί, παρακολουθεί κανάλια
μαγειρικής, κόβει προσεκτικά συνταγές από τις εφημερίδες.
Πέρυσι το καλοκαίρι έφτιαξε μερικές φορές μια απίστευτα νόστιμη κολοκυθόπιτα.
Έγινε πολύ νόστιμη, ίσως επειδή το ψήσαμε στο μικρό παλιό ταψι που άφησε η γιαγιά, αλλά έχω διαπιστώσει ό,τι μαγειρεύεται
στα σκευη που άφησαν οι μαμάδες και οι γιαγιάδες μας είναι πιο νόστιμο.

Έτσι, για έναν μεγάλο ταψι χρειάζεστε:

10 τεμ. λεπτά φύλλα κρούστας για πίτα
Κολοκυθάκια περίπου 500 γρ. Αν είναι υπερώριμα όπως ήταν τα δικά μας, μην βάλετε το μεσαίο μέρος με τους σπόρους.
Ένα μικρό κρεμμύδι
2-3 αυγά, ανάλογα με το μέγεθός τους
150 γραμμάρια τυρί φέτα
3-4 γεμάτες κ.σ. γιαούρτι + 1 κουτ. σόδα
50 γρ βούτυρο + λάδι/ για τις κρούστες
1-2 κ.σ. λάδι για το σοτάρισμα των κολοκυθιών
Ανηθο,μαιντανό, μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Τα κολοκυθάκια χοντροτριμμένα, αλατίζουμε και τα αφήνουμε για περίπου 20-30 λεπτά να βγάλουν τα περιττά υγρά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε με 1-2 κσ λάδι. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, αφού προηγουμένως τα έχουμε στύψει πολύ καλά με τα χέρια μας από το νερό. Τα σοταρουμε μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να εξατμιστεί το υπόλοιπο υγρό.

Διαφήμιση



Μην τα μαγειρεύετε υπερβολικά, θα περάσουν λίγο χρόνο και στον ζεστό φούρνο. Καρυκεύουμε με μια πρέζα μαύρο πιπέρι και αλάτι.
Μπορείτε να βάλετε άνηθο ή μαϊντανό για αυτή την πίτα. Τα δικα μου ήταν φρέσκα που μόλις βγήκαν από τον κήπο και το άρωμα ήταν μαγικό….
Αφήνουμε τα κολοκυθάκια να κρυώσουν εντελώς.

Σε αυτό το διάστημα ετοιμάστε τα υπόλοιπα προϊόντα. Σε ένα μικρό μπολ λιώνουμε το βούτυρο με το λάδι, σε ένα μπολ χτυπάμε καλά τα αυγά και προσθέτουμε το γιαούρτι με τη σόδα. Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 180 βαθμούς.
Ετοιμάστε ένα πινέλο για το άλειμμα, στρώστε το ταψί που θα ψήσετε με χαρτί ψησίματος.
Προσθέστε το τριμμένο τυρί στα κρύα κολοκυθάκια και ανακατέψτε καλά, και αφού θα κάνουμε 5 ρολά, μπορείτε να τα χωρίσετε σε 5 σωρούς για να πάρετε την ίδια ποσότητα γέμισης για κάθε ρολό.

Διαφήμιση

Βάζουμε το πρώτο φύλλο, λαδώνουμε ομοιόμορφα και βάζουμε άλλο ένα φύλλο από πάνω. Στο δεύτερο φύλλο βάζουμε 3-4 κ.σ. από το μείγμα των αυγών και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Στη μακριά πλευρά του φύλλου, αλλά όχι στο τέλος, αλλά λίγα δάχτυλα πιο μέσα, βάζετε το 1/5 από τα κολοκυθάκια,

διπλώνετε τη μια άκρη της φλούδας πάνω τους ώστε να καλυφθούν και τυλίγονται σε ένα όχι πολύ σφιχτό ρολό.
Τακτοποιήστε όλα τα ρολά στο ταψί, και μπορείτε να τα φτιάξετε και σε μορφή στριφτής πίτας. Αλείφουμε με το υπόλοιπο μείγμα αυγών, αν σας φαίνεται πολύ, μην το βάζετε όλο.


Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το μπουρέκι. Δεν δίνω ακριβή χρόνο, κάθε φούρνος ψήνεται διαφορετικά. Για το φουρνο της μαμάς αρκούσαν 20 λεπτά.
Αφήστε να κρυωσει λιγο πριν την φάτε. Ταιριάζει πολύ με τζατζικι, αλλά μου άρεσε και με λευκό κρασί.

ΠΗΓΗ: ТеФтерче с рецепти

Διαφήμιση