Βασιλόπιτα τσουρέκι (Γίνονται 4 κανονικές βασιλόπιτες)

Για περισσότερες συνταγές μπειτε στην ομάδα οι λιχουδιές της Μαρίας

Υλικά

2 κιλά αλεύρι κατάλληλο για τσουρέκι(κοσκινισμένο)
200 γρ. μαγιά νωπή ή 8 φακελάκια ξηρής
1 κούπα χλιαρό νερό (240γρ)
1+ 3/4 κούπας βούτυρο αγελάδος(400γρ)
3 +1/3 κούπας ζάχαρη (750γρ)
1 κ.γ αλάτι
1 κ.σ μαχλέπι αλεσμένο
1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ ξύσμα λεμονιού
1 κούπα καυτό γάλα φρέσκο
10 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 ασπράδια για το άλειμμα

Εκτέλεση

Μισά αμύγδαλα για το γαρνίρισμα ή σουσάμι
Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.
Ρίξτε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, κι αφήστε το να σταθεί ώσπου να κάνει φουσκάλες.
Λιώστε το βούτυρο και ζεστάνετέ το καλά. Σε μια λεκάνη ζυμώματος βάλτε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, ρίξτε το γάλα κι ανακατέψτε μ’ ένα κουτάλι.
Ρίξτε κατόπιν τα αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα δάκτυλα σπάζοντας τα ένα ένα.

Ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά κι αφού δουλέψετε λίγο ακόμη το μίγμα με τα δάκτυλα, χωρίς
να το ζυμώνετε, ρίξτε το αλεύρι σε 3 δόσεις και ζυμώστε το ελαφρά, να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Ύστερα παίρνοντας το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο-λίγο ρίξτε το επάνω στη ζύμη και διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.
Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε την κι αφήστε τη σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο, 1 ώρα περίπου.
Πατήστε τη, να ξεφουσκώσει.

Πλάστε τις βασιλόπιτες και βάλτε της σε στρογγυλά ταψάκια αφού τα έχετε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ή φτιάξτε ατομικές όσα και τα άτομα της οικογένειας.
Σκεπάστε κι αφήστε της να διπλασιασθούν σε όγκο, 30’ περίπου.
Αλείψτε με ασπράδι αραιωμένο με λίγο νερό και στολίστε με τ’ αμύγδαλα ή πασπαλίστε με λίγο σουσάμι.
Ψήστε σε φούρνο 175C για 20 με 30 λεπτά περίπου.Μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.
Όταν κρυώσουν, σκεπάστε της με μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν.
(Μην ξεχάσετε να βάλετε φλουρί)

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

Σημείωση: πως γράφουμε γράμματα στη βασιλόπιτα
Φτιάχνουμε ένα ζυμαράκι από 1 κουτ.σ γεμάτη άχνη ζάχαρη, 50 γρ αλεύρι και λίγο νερό ελαφρώς χλιαρό, μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Πλάθουμε γράμματα ότι θέλουμε να γράψουμε και πριν να μπει στο φούρνο η βασιλόπιτα αφού την έχουμε αλείψει με αυγό, τοποθετούμε πάνω της τα γράμματα και την ψήνουμε. Η δόση αυτή αντιστοιχεί για κάθε βασιλόπιτα.

Η Συνταγή είναι της Maria Kostaki

Προηγούμενο άρθροΒραστά Πατατοπιτάκια (Ρώσικη Συνταγή)
Επόμενο άρθροΧοιρινό με πρασοσέλινο: Κυριακάτικο τραπέζι