Υλικά
για το κοτόπουλο:
1 κοτόπουλο σε μερίδες
2 κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
4 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
5 ποτήρια νερό
1 κουταλιά του γλυκού κουρκουμά
1/2 κουταλιά του γλυκού πιπέρι
Αλάτι κατά βούληση
Χυμός από 4 λεμόνια
για τη σάλτσα:
10 φύλλα δυόσμου
15 κοτσάνια μάραθου
1 ποτήρι νερό
1 κουταλιά της σούπας νισεστέ
για το πιλάφι:
1 ποτήρι του νερού χονδρό κριθαράκι
2 ποτήρια ρύζι για πιλάφι
1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1/2 κουταλιά του γλυκού πιπέρι
6 ποτήρια νερό
Αλάτι κατά βούληση
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι το κοτόπουλο και το κρεμμύδι και περιμένουμε να ζεσταθεί και το τσιγαριζουμε για δέκα λεπτά
Προσθέτουμε το νερό, τον κουρκουμά, το πιπέρι, το αλάτι και τις σκελίδες σκόρδου. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει για 30 λεπτά, ή μέχρι να εξατμιστεί το μισό νερό.
Για την σάλτσα
Σε ένα μπλέντερ, πολτοποιούμε τα φύλλα δυόσμου, τα κοτσάνια μάραθου και το νερό μέχρι να έχουμε έναν λείο πολτό.
Περνάμε τον πολτό από ένα σουρωτήρι και τον μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το νισεστέ στον πολτό και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε τη σάλτσα στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5-10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Στο τέλος, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Για το πιλάφι
Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κριθαράκι μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε το νερό, το αλάτι, το πιπέρι και το κρεμμύδι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το πιλάφι να βράσει μέχρι να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε το πιλάφι μία φορά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνουμε το πιλάφι να σταθεί για 30 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι.
H συνταγή είναι της κας Aferdita Vladi