Υλικά:

Ζύμη:

1100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 φακελάκια ξερή μαγιά (περίπου 14 γρ.)
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο (περίπου 50 ml)
620 γρ. χλιαρό νερό

Για το βούτηγμα:
400 γρ. νερό
2 κουτ. σούπας ζάχαρη

Για το πασπάλισμα:
Σουσάμι
Προαιρετικά (για γέμιση):
Ελιές, τριμμένη σοκολάτα, κασέρι, γαλοπούλα, κτλ.

Εκτέλεση:

Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σταδιακά το χλιαρό νερό, ενώ το μίξερ δουλεύει σε χαμηλή ταχύτητα. Ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια λεία και ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε τον κάδο με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το νερό (400 γρ.) με τη ζάχαρη (2 κουτ. σούπας) μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια των 80-100 γρ. (ανάλογα με το πόσο μεγάλα τα θέλουμε). Πλάθουμε κάθε μπαλάκι σε κορδόνι και ενώνουμε
τις δύο άκρες για να σχηματίσουμε το κουλούρι. Αν θέλουμε, γεμίζουμε τα κουλούρια με τη γέμιση της αρεσκείας μας πριν τα κλείσουμε.
Βουτάμε κάθε κουλούρι στο ζαχαρόνερο και στη συνέχεια το πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Τοποθετούμε τα κουλούρια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν ξανά για περίπου 20 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-200°C και ψήνουμε τα κουλούρια για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

H συνταγή είναι της κας Irini Baxevani

Σημειώσεις:

Αν δεν έχετε μίξερ, μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και στο χέρι.
Αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή, προσθέστε λίγο ακόμα χλιαρό νερό. Αν είναι πολύ κολλώδης, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
Μπορείτε να πειραματιστείτε με διάφορες γεμίσεις για τα κουλούρια σας.
Τα κουλούρια διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετές μέρες.

Καλή απόλαυση!