Οι Κουραμπιέδες του Καλοκαιριού είναι η απόδειξη ότι κάποια πράγματα δεν χρειάζεται να τα περιμένουμε μόνο στις γιορτές. Αυτό το υπέροχο γλυκό, με την πλούσια γεύση βουτύρου και το άρωμα της μαστίχας και του γαρίφαλου, είναι τέλειο για κάθε στιγμή. Εγώ τους φτιάχνω όποτε λαχταράω κάτι γλυκό και αρωματικό, και εξαφανίζονται αμέσως!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Κουραμπιέδες του Καλοκαιριού
Ποιος είπε ότι οι κουραμπιέδες είναι μόνο για τα Χριστούγεννα; Σήμερα θα ανατρέψουμε τους κανόνες και θα φτιάξουμε τους πιο υπέροχους Κουραμπιέδες του Καλοκαιριού! Αυτοί οι κουραμπιέδες είναι τόσο αφράτοι και βουτυράτοι, που θα σας θυμίσουν τη ζεστασιά των γιορτών, αλλά είναι τόσο ανάλαφροι που ταιριάζουν τέλεια και με τον καλοκαιρινό καφέ. Εγώ τους λατρεύω και σας υπόσχομαι ότι θα γίνουν οι αγαπημένοι σας!
Ingredients
Για να φτιάξουμε αυτούς τους απολαυστικούς Κουραμπιέδες του Καλοκαιριού θα χρειαστούμε:
- 250 γρ. Βούτυρο γάλακτος (π.χ. τύπου Κερκύρας ή ΝΟΥΝΟΥ)
- 250 γρ. Βούτυρο αγελαδινό (π.χ. Lurpak)
- 180 γρ. Ζάχαρη (κρυσταλλική)
- 1 κ.γ. Σόδα μαγειρική
- Χυμός από ½ λεμόνι (μέτριο)
- 2 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
- ½ κ.γ. Γαρύφαλλο (τριμμένο)
- 2 δάκρυα Μαστίχα Χίου (κοπανισμένη σε σκόνη)
- 2 τεμ. Βανίλιες (σκόνη ή εκχύλισμα)
- 200 γρ. Αμύγδαλα (ψημένα, χοντροκομμένα)
- 900 γρ. Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο)
- Ανθόνερο (για ψέκασμα)
- Άχνη ζάχαρη (για πασπάλισμα)
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτούς τους αφράτους Κουραμπιέδες του Καλοκαιριού:
Χτυπάω το βούτυρο και τη ζάχαρη:
- Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω το βούτυρο γάλακτος και το αγελαδινό βούτυρο (και τα δύο σε θερμοκρασία δωματίου).
- Προσθέτω τη ζάχαρη και τα χτυπάω με το μίξερ για τουλάχιστον 20 λεπτά, μέχρι να γίνει ένα πολύ αφράτο, λευκό μείγμα, σαν κρέμα.
Προσθέτω τα αρώματα και τα υγρά:
- Όταν το μείγμα είναι έτοιμο, ρίχνω μέσα τα αρώματα: το γαρύφαλλο, τη μαστίχα και τις βανίλιες.
- Σε ένα μικρό μπολάκι, διαλύω τη σόδα μαγειρική μέσα στο χυμό λεμονιού και μόλις αφρίσει, το ρίχνω κι αυτό στο μείγμα του βουτύρου.
- Προσθέτω και το μπέικιν πάουντερ.
Ενσωματώνω τα αμύγδαλα και το αλεύρι:
- Στη συνέχεια, ρίχνω τα χοντροκομμένα ψημένα αμύγδαλα στο μείγμα.
- Αρχίζω να προσθέτω σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι. Είναι πολύ σημαντικό να μην ζυμώσω το μείγμα με τα χέρια μου! Απλά ανακατεύω απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Θέλω μια ζύμη βουτυράτη και αφράτη, όχι σκληρή.
Πλάθω και ψήνω τους κουραμπιέδες:
- Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, πλάθω τους Κουραμπιέδες μου σε ό,τι σχήμα θέλω ο καθένας (συνήθως στρογγυλά, σχήμα S, Αστεράκια).
- Τους τοποθετώ σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Ψήνω τους κουραμπιέδες μου σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180°C για περίπου 25 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο σας, οπότε τους παρακολουθώ μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.
Ραντίζω και πασπαλίζω με άχνη:
- Όταν οι κουραμπιέδες βγουν από τον φούρνο και είναι ακόμα ζεστοί, τους ψεκάζω με ανθόνερο. Αυτό τους δίνει ένα υπέροχο άρωμα και τους κάνει ακόμα πιο μαλακούς.
- Στη συνέχεια, τους βάζω σε άχνη ζάχαρη, φροντίζοντας να καλυφθούν καλά από όλες τις πλευρές.
Η Συνταγή είναι της κας Μυρσίνη Ρουμελιώτου-Μαυριάνου










