Αυτή η συνταγή για κουραμπιέδες με πραλίνα είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν τα Χριστουγεννιάτικα γλυκά με πλούσια γεύση. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να φτιάχνουμε αυτούς τους λαχταριστούς κουραμπιέδες!
Υλικά:
250 γραμμάρια βούτυρο αγελάδας (σε θερμοκρασία δωματίου)
60 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
2 βανιλίνες
330 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
Για την Γέμιση
180 γραμμάρια πραλίνα φουντουκιού
60 γραμμάρια καβουρδισμένα αμύγδαλα (χωρίς φλούδα)
Διακόσμηση
Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
❝Η πραλίνα προσδίδει μια μοναδική γεύση και αρωματίζει τέλεια τη ζύμη των κουραμπιέδων.
Εκτέλεση
Ξεκινάμε με το βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου μην ανησυχείς όμως αν δεν έχει προλάβει να το ξεπαγώσεις βάλτο 20 με 30” στο φούρνο μικροκυμάτων και θα το έχεις έτοιμο
Στη συνέχεια προσθέτουμε την ζάχαρη άχνη, βανιλίνες και σε αυτό το σημείο αν δεν θέλεις να τα κάνεις γεμιστά τα κουραμπιεδάκια σου βάλε ακόμα 20 g ζάχαρη άχνη στο βούτυρο για να είναι όπως πρέπει
Με μία σπάτουλα ανακάτεψε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά και να λιώσει ελαφρώς η ζάχαρη αλλά μην ανησυχείς γιατί ο αυγοδάρτης θα κάνει όλη τη δουλειά ανακατεψε δύο με τρία λεπτά μέχρι να έχουμε μία κρεμώδη υφή
Τωρα είμαστε έτοιμοι να βάλουμε το αλεύρι και κρατάμε μία με δύο κουταλιές της σούπας σε περίπτωση που χρειαστεί λίγο παραπάνω, ρίχνουμε και baking powder κοσκινισμενα όλα για να έχουμε ένα πιο αφράτο αποτέλεσμα και φυσικά αφράτους νόστιμους κουραμπιέδες
Αρχίζουμε να ενώνουμε το μείγμα του από το βούτυρο με το αλεύρι να ενωθεί και να γίνει μία ζύμη πολύ μαλακιά που δεν κολλάει όμως καθόλου στα χέρια και έχουμε στο τελικό στάδιο μία πολύ πολύ βουτυρένια ζύμη που δεν κολλάει όμως στα χέρια
Σε αυτό το σημείο ίσως να πιστεύετε πως θέλει λίγο περισσότερο αλεύρι για μένα αφήστε το 2 λεπτά να τραβήξει καλά και μετά δείτε αν χρειάζεται λίγο περισσότερο πάρα πολύ η ζύμη
Για την γέμιση
Ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης και είναι έτοιμη.
Τώρα παίρνουμε ένα ταψάκι του φούρνου που να χωράει περίπου 15 κουραμπιεδάκια γιατί θα τα ψήσουμε ξεχωριστά σε δύο δόσεις για να ψηθούνε ομοιόμορφα.
Παίρνουμε 20-25 γραμμάρια ζύμης θα πλάσουμε σε μπαλάκι και θα πατήσουμε με την παλάμη μας έτσι ώστε να ανοίξει για να βάλουμε τη γέμιση μέσα.
Προσθέτουμε περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση ακριβώς στο κέντρο και κλείνουμε απαλά τις άκρες όπως ένα τυροπιτάκι.
Φτιάχνουμε λίγο σαν μισοφέγγαρο και είναι έτοιμο να το βάλουμε στο ταψί
Συνεχίζουμε τη διαδικασία για όλο το μείγμα και φυσικά όπως σας είπα μην ξεχνάτε να ψήσετε σε 2 δόσεις ξεχωριστά τα τα ταψάκια στο φούρνο
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς προθερμασμένο στο αέρα για 17-18 λεπτά όχι περισσότερο.
Αφήστε να κρυώσουν 15 λεπτα και ψεκάστε με μπόλικο ανθόνερο και μετα βουτύξτε στην άχνη ζάχαρη
Με άχνη στολίστε και την πιατελίτσα βάλτε τα κουραμπιεδάκια και σε κάθε σειρά ρίχνετε και λίγη ζάχαρη άχνη
Τελειώνουμε με όλους τους κουραμπιέδες μας και φυσικά πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη άχνη