Το τσουρέκι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά της ελληνικής παράδοσης, συνυφασμένο με το Πάσχα και τις γιορτές. Εγώ προσωπικά, λατρεύω να το φτιάχνω, γιατί μου αρέσει η μυρωδιά του φρεσκοψημένου τσουρεκιού στο σπίτι, και η χαρά που δίνει σε όλους.

Υλικά

Για το προζύμι:
330 γρ. γάλα εβαπορέ
80 γρ. νωπή μαγιά (από φούρνο, αν είναι δυνατόν)
20 γρ. ζάχαρη
330 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (με 12-14% πρωτεΐνη)

Για τη ζύμη:

Το προζύμι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
85 γρ. χυμός πορτοκαλιού
4 μέτρια αυγά
700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (με 12-14% πρωτεΐνη)
300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
15 γρ. μαχλέπι σε σκόνη
3/4 κ.γ. μαστίχα
1/2 κ.γ. αλάτι
180 γρ. βούτυρο από το ψυγείο

Για το άλειμμα:
1 ολόκληρο αυγό
2 κ.γ. νερό
Για τη γέμιση (προαιρετικά):
Πραλίνα φουντουκιού ή άλλη πραλίνα της αρεσκείας σας
Για το γαρνίρισμα (προαιρετικά):
Φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι

Εκτέλεση

Προζύμι:
Σε ένα μπολ, ανακατεύω το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Προσθέτω το αλεύρι και ανακατεύω. Η υφή του προζυμιού θα είναι σφιχτή, σαν ζύμη.
Σκεπάζω το μπολ με πετσέτα και αφήνω το προζύμι να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

Ζύμη:
Σε ένα μούλτι, πολτοποιώ τη ζάχαρη με το μαχλέπι, τη μαστίχα και το αλάτι.
Στον κάδο του μίξερ, βάζω το προζύμι, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, τα αυγά και το μείγμα ζάχαρης.
Χτυπάω με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτω το αλεύρι και χτυπάω σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί.
Αυξάνω την ταχύτητα και χτυπάω μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και ελαστική.
Προσθέτω το βούτυρο σταδιακά, χτυπώντας για 3-4 λεπτά μετά από κάθε προσθήκη.
Συνεχίζω το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα για 20-25 λεπτά, μέχρι η ζύμη να γυαλίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του κάδου.
Λαδώνω ένα μπολ με ελαιόλαδο και βάζω τη ζύμη μέσα.
Σκεπάζω το μπολ και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ξεφουσκώνω τη ζύμη και τη χωρίζω σε κομμάτια (3 των 500 γρ. για μεγάλα τσουρέκια, 5 των 120-135 γρ. για μίνι κρουασάν).
Πλάθω τα τσουρέκια και τα κρουασάν όπως θα δείτε στο βίντεο, και τα αφήνω να φουσκώσουν για 40 λεπτά.
Ψήσιμο:
Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C.
Χτυπάω το αυγό με το νερό και αλείφω τα τσουρέκια και τα κρουασάν.
Πασπαλίζω με φιλέ αμυγδάλου ή σουσάμι (αν χρησιμοποιήσω).
Ψήνω τα μικρά τσουρέκια για 20-22 λεπτά και τα μεγάλα για 32-35 λεπτά.

Συμβουλές
Η ποιότητα της μαγιάς είναι σημαντική για το φούσκωμα του τσουρεκιού.
Το αλεύρι για τσουρέκι πρέπει να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (12-14%).
Το χτύπημα της ζύμης στο μίξερ είναι απαραίτητο για την ελαστικότητα και την αφράτη υφή.
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Ο χρόνος φουσκώματος και ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο.