Το κρεμώδες κέικ σιμιγδαλιού είναι ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά που συνδυάζει την απαλή γεύση του σιμιγδαλιού με την πλούσια κρέμα γάλακτος και τη σοκολάτα. Αυτό το ελαφρύ και δροσιστικό γλυκό με τη βανίλια και το πορτοκάλι γίνεται ιδανικό για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ενώ παράλληλα προσφέρει μια υπέροχη εμπειρία γεύσης που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.


Υλικά 

Για την κρέμα σιμιγδαλιού:

  • 130 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 40 γρ. κορν φλάουρ
  • 300 ml γάλα
  • 700 ml γάλα (επιπλέον)
  • 185 γρ ζάχαρη
  • 1 κουταλιά φλούδα πορτοκαλιού
  • 240 γρ ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία δωματίου

Για τη συναρμολόγηση:

  • 160 ml φρεσκοστυμμένου χυμού πορτοκαλιού
  • περίπου 40 κομμάτια μπισκότα Πτι μπερ
  • 500 γρ κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ ζάχαρη άχνη
  • 150 γραμμάρια σοκολάτας μαγειρέματος με 65% κακάο (ψιλοκομμένη)

Εκτέλεση της Συνταγής Κέικ Σιμιγδαλιού

Προετοιμασία της Κρέμας Σιμιγδαλιού

Ξεκινάω ανακατεύοντας το σιμιγδάλι με το κορν φλάουρ σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτω τα 300 ml γάλα και ανακατεύω όλα τα υλικά καλά μέχρι να έχω ένα ομοιόμορφο μείγμα χωρίς βώλους.

Στη συνέχεια, βάζω το υπόλοιπο γάλα (700 ml) μαζί με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και τα φέρνω σε βρασμό σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Μόλις βράσει το γάλα, μειώνω τη θερμοκρασία της εστίας και προσθέτω το μείγμα με το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα για να αποφύγω τη δημιουργία βώλων.

Μαγειρεύω το μείγμα για περίπου 3-4 λεπτά, συνεχίζοντας να ανακατεύω, μέχρι να πήξει η κρέμα και να αποκτήσει κρεμώδη υφή. Αφαιρώ την κατσαρόλα από την εστία και προσθέτω την τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού, ανακατεύοντας καλά.

Αφήνω την κρέμα σιμιγδαλιού να κρυώσει πλήρως σε θερμοκρασία δωματίου.

Προετοιμασία της Τελικής Κρέμας

Ενώ κρυώνει η κρέμα, στραγγίζω τον φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού για να απομακρύνω τυχόν κομματάκια.

Χτυπάω το μαλακωμένο βούτυρο με το μίξερ μέχρι να γίνει κρεμώδες και αφράτο. Στη συνέχεια, προσθέτω σταδιακά το κρυωμένο μείγμα κρέμας σιμιγδαλιού, συνεχίζοντας να χτυπάω μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.

Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάω την κρέμα γάλακτος με το μίξερ μέχρι να αρχίσει να σφίγγει. Προσθέτω σταδιακά τη ζάχαρη άχνη και συνεχίζω να χτυπάω μέχρι να σχηματιστούν σταθερές κορυφές.

Χρησιμοποιώντας μια σιλικονένια σπάτουλα, ενσωματώνω απαλά την ψιλοκομμένη σοκολάτα μαγειρέματος στην κρέμα γάλακτος με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Συναρμολόγηση του Κρεμώδους Κέικ

Προετοιμάζω μια ορθογώνια φόρμα ή δίσκο διαστάσεων 28 x 18 cm. Βουτάω κάθε μπισκότο πτι μπερ στον χυμό πορτοκαλιού για 2 δευτερόλεπτα, αφήνω να στραγγίσει ο περισσότερος χυμός και τακτοποιώ την πρώτη σειρά μπισκότων στη φόρμα σε ορθογώνιο σχήμα.

Διαμορφώνω 4 σειρές με 4-5 μπισκότα η καθεμία, κόβοντας το τελευταίο μπισκότο σε κάθε σειρά για να χωρέσει τέλεια στη φόρμα.

Απλώνω τη μισή κρέμα σιμιγδαλιού ομοιόμορφα πάνω από τα μπισκότα με μια σπάτουλα. Στη συνέχεια, προσθέτω τη μισή κρέμα γάλακτος με τη σοκολάτα πάνω από την κρέμα σιμιγδαλιού.

Τακτοποιώ τη δεύτερη σειρά μπισκότων, αφού πρώτα τα βουτήξω στο χυμό πορτοκαλιού όπως προηγουμένως. Εφαρμόζω την υπόλοιπη κρέμα σιμιγδαλιού και τέλος στρώνω την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στην επιφάνεια.

Καλύπτω το γλυκό με διαφανή μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο όλη τη νύχτα για να δέσουν οι γεύσεις και να αποκτήσει την ιδανική υφή.


Χρήσιμα Tips για το Κέικ Σιμιγδαλιού

Για να πετύχω το καλύτερο αποτέλεσμα, φροντίζω το βούτυρο να είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χτυπήσω. Επίσης, προσέχω να μην βουτήξω πολύ τα μπισκότα στο χυμό πορτοκαλιού γιατί μπορεί να διαλυθούν.

Η κρέμα γάλακτος πρέπει να είναι κρύα για να χτυπηθεί σωστά, οπότε τη βάζω στο ψυγείο μισή ώρα πριν τη χρησιμοποιήσω. Το κρεμώδες κέικ σιμιγδαλιού είναι ακόμα πιο νόστιμο την επομένη μέρα.


Χρόνοι Προετοιμασίας

  • Χρόνος Προετοιμασίας: 45 λεπτά
  • Χρόνος Μαγειρέματος: 15 λεπτά
  • Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα
  • Χρόνος Ψύξης: 8-12 ώρες (όλη τη νύχτα) 

Καλή Υγεία να έχετε

Find more delicious recipes here