Η κρέμα μπρουλέ είναι ένα γλυκό που εντυπωσιάζει με την κρεμώδη υφή του και την τραγανή καραμελωμένη επιφάνεια. Ας δούμε βήμα-βήμα πώς να φτιάξουμε αυτή την κλασική γαλλική συνταγή, ακολουθώντας τις συμβουλές της Ντινας Νικολάου.

  • Παρακολουθήστε το βίντεο για μια οπτική παρουσίαση της συνταγής.Η γραπτή συνταγή ακολουθεί.

Υλικά:

Για την κρέμα:
250 ml γάλα
1 λοβός βανίλιας
6 κρόκοι αυγών
70 γρ. ζάχαρη
250 ml κρέμα γάλακτος

Για το πασπάλισμα:
100 γρ. ζάχαρη καστανή

Εκτέλεση:

Κόβουμε το λοβό της βανίλιας στη μέση και ξύνουμε τα σποράκια.
Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα μαζί με τα σποράκια της βανίλιας.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ζεσταθεί καλά, αλλά να μην βράσει.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν
και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.

Σταδιακά προσθέτουμε το ζεστό γάλα σιγα σιγα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα.
Μοιράζουμε το μείγμα σε ατομικά ramekin. Τοποθετούμε το σκεύος σε ένα μεγαλύτερο ταψί στρωμένο με χαρτι ψησίματος
και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 100°C για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, ή μέχρι η κρέμα να σταθεροποιηθεί.
Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το βάλουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Καραμελοποίηση:
Πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια της κρέμας με καστανή ζάχαρη. Χρησιμοποιώντας ένα φλόγιστρο, καραμελώνουμε την ζάχαρη μέχρι να γίνει τραγανή.

Συμβουλές:

Μην αφήσετε το μείγμα να βράσει, καθώς τα αυγά μπορεί να ψηθουν.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την καστανή ζάχαρη με λευκή, αλλά η γεύση θα είναι ελαφρώς διαφορετική.
Για μια πιο έντονη γεύση βανίλιας, μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον σποράκια βανίλιας.