Σπιτική Μελιτζανόπιτα (Recipe in Greek & English)

Συστατικά:

Για τη ζύμη
3 φλιτζάνια απλό αλεύρι
1 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Για την γέμιση:
3 μεγάλες μελιτζάνες ψιλοκομμένες σε μικρούς κύβους
2-3 μεσαία κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 αυγά ελεύθερης βοσκής
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι τριμμένο λίγο πικάντικο τσένταρ Αλάτι και πιπέρι για γεύση.
Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι με λίγο βούτυρο και φυτικό λάδι για τα φύλλα

Μέθοδος:

1) – Πάρτε ένα μπολ και κοσκινίστε το αλεύρι. Κάντε ένα λάκο στη μέση του αλευριού. Προσθέστε αλάτι και λάδι. Ανακατέψτε και προσθέστε αργά το χλιαρό νερό. Ανακατέψτε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Ζυμώστε το για 5-10 λεπτά και αφήστε το καλυμμένο για 30 λεπτά.
2) – Κόψτε τις μελιτζάνες σε μικρούς κύβους. Πασπαλίστε με αλάτι και αφήστε για περίπου 20 λεπτά για να αφαιρέσετε την πικρα. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά και στύψτε τα με τα χέρια σας για να στραγγίξετε το νερό. Αφήστε τα στην άκρη.
3) – Ανάψτε την κουζίνα και τοποθετήστε μια κατσαρόλα για να ζεσταθεί. Προσθέστε το βούτυρο. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με λίγο αλάτι και μαύρο πιπέρι. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά τα κρεμμύδια. Προσθέστε τις μελιτζάνες. Σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν. Καλύψτε τα με καπάκι. Μαγειρέψτε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10-15 λεπτά. Μόλις γίνουν βγαλτε τα και αφήστε να κρυώσουν ελαφρώς και προσθέστε τα χτυπημένα αυγά, μαϊντανό και τριμμένο τυρί. Η γέμιση έγινε.

4) – Εν τω μεταξύ, διαιρέστε τη ζύμη σε 6-8 ίσα μέρη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την προετοιμασία της πίτας.
Ο ευκολότερος τρόπος είναι να ανοίξετε τα μισά σε μέγεθος πιάτου και να τα τοποθετήσετε το ένα πάνω στο άλλο αφού τα έχετε λαδώσει ενδιάμεσα (όχι το τελευταίο από πάνω). Πασπαλίζουμε με αλεύρι και ανοίγουμε ένα φύλλο σε μέγεθος ενός ταψιού.
Λιπάνετε το ταψί και τοποθετήστε το ανοιχτό φύλλο σε αυτό. Ρίξτε από πάνω την προετοιμασμένη γέμιση.
Κάντε το ίδιο με την άλλη μισή ζύμη και σκπεπάστε την γέμιση και φτιαξτε ένα κοθρο γυρω γυρω να σφραγίσει η γέμιση. Λιπάνετε την πίτα από πάνω. Χαράξτε ελαφρά τα κομμάτια.
5) – Ψήστε την πίτα μελιτζάνας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα.


Απολαύστε την!! Ευχαριστώ!

ΠΗΓΗ: Mari Glasgow‎  Ακολουθήστε (@mari_glasgow)

Handmade Aubergine pie!🍆
Melitzanopita🇬🇷

Ingredients:

For the dough
3 cups of plain flour
1 cup of lukewarm water
1tbspn flat of salt
1/4 cup of olive oil
For the filling:
3 large eggplants chopped into small cubes
2-3 medium of red onions finely chopped
1 bunch of parsley finely chopped
2 free-range eggs
2 tbsps of butter
1 cup of grated some spicy cheddar Salt & pepper to taste.
1cup mix with some butter and vegetable oil for the noodles

Method:

1) -Take a bowl and sift the flour. Drill a hole in the middle of the flour. Add salt and oil. Mix and slowly add the lukewarm water. Mix well until a soft dough is formed. Knead it for 5-10 minutes and leave it covered for 30 minutes.
2) – Cut the eggplants into small cubes. Sprinkle with salt and leave for about 20 minutes to remove the bitterness. Then rinse well and squeeze them with your hands to drain the water.Leave them aside.

3)- Turn on the stove and place a saucepan to heat. Add the butter. Add the finely chopped onions with a little salt and black pepper. Saute until the onions are lightly softened. Add the drain eggplants. Saute until they become soften.Covering them with a lid. Cook on medium heat for about 10-15 minutes.Then remove from the oven. Turn off the stove. Allow to cool slightly and add the beaten eggs, parsley and grated cheese.The filling is done.4) – Meanwhile, divide the dough into 6-8 equal parts. There are many ways to prepare the pie. The easiest way is to open the halves of the noodles to the size of a plate and place them greased on top of each other. Sprinkle with flour and open a noodle the size of a baking tray. Grease the baking tray and place the open noodles in it. Pour over the prepared filling. Do this with the other noodle.Grease the pie on top. Cut it lightly.
5)-Bake the Aubergine pie in a pre-heated oven at 180-200 degrees Celsius for approx. 45 min. to 1 hour.

Enjoy!! Thank you!

Προηγούμενο άρθροΕλληνικός Χαλβάς σιμιγδάλι με σταφίδες και καρύδια
Επόμενο άρθροΟι Παραδοσιακοί λουκουμάδες