Η λαγάνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Καθαρά Δευτέρα και την έναρξη της Σαρακοστής. Σήμερα, θα σας παρουσιάσουμε μια συνταγή για λαγάνα ολικής άλεσης, που είναι όχι μόνο νόστιμη αλλά και πιο υγιεινή.

Η Συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη

Χωρίς ζυγαριά, όλα τα υλικά με ένα ποτήρι!!!

Υλικά 👇

2 ποτήρια αλεύρι ολικής
1 ποτήρι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι νερό χλιαρό
1 φακελάκι ξερή μαγια
1 κσ μέλι 🍯
1 κσ ταχίνι
1 κγλ αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5-10 λεπτά, μέχρι
να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να αφρίσει.
Προσθέτουμε το ταχίνι (αν χρησιμοποιούμε), το αλεύρι ολικής, το αλάτι και το αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη.

Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5-10 λεπτά, μέχρι να γίνει λεία και ελαστική.
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Απλώνουμε τη ζύμη σε μια λαδόκολλα, σχηματίζοντας μια πλατιά λαγάνα.
Με μια γάστρα ή άλλο σκεύος δίνουμε σχήμα στην λαγάνα.
Αφήνουμε την λαγάνα να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Αλείφουμε την λαγάνα με ζαχαρόνερο ή μελόνερο.

Πασπαλίζουμε με σουσάμι και με τα δάχτυλά μας κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η λαγάνα.
Αφήνουμε την λαγάνα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψουμε.