Μαρμελάδα δαμάσκηνο στο φούρνο
Φτιάχνω μαρμελάδα στο φούρνο εδώ και καιρό.Η μαρμελάδα βγαίνει πηχτή, λαμπερή, με ελαφρύ άρωμα μπαχαρικών, χωρίς συνεχές ανακάτεμα.
Η ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να αυξηθεί, όλα εξαρτώνται από τα δαμάσκηνα και μήλα. Μου αρέσει ξινό. Αυτή η μαρμελάδα είναι ιδανική για χριστουγεννιάτικο μελόψωμο και γέμιση για ψωμάκια.
✅ Υλικά
Πήρα 900 γρ. Τρία μικρά βαζάκια.
1,5 κιλό. δαμάσκηνα (αν βάλετε και μήλο τοτε μισα μισα)
450 γραμμάρια ζάχαρη,
μια πρέζα ξινό,
ένα ξυλάκι κανέλας,
3 σπόρους κάρδαμου,
2-3 γαρίφαλα, αστεροειδής γλυκάνισος.
✅ Προετοιμασία
Πλένουμε τα δαμάσκηνα, τα κόβουμε σε 4 μέρη, τα βάζουμε σε ταψί από το φούρνο, κόβουμε τα μήλα με τη φλούδα τους, τα βάζουμε σε φούρνο
προθερμασμένο στους 200 βαθμους, λειτουργία πάνω/κάτω, στο χαμηλότερο τμήμα, αφήνουμε για 30 λεπτά. Μετά είναι καλύτερα να προσθέσετε ζάχαρη, μπαχαρικά, κανέλα σπάστε τhn σε πολλά μέρη, αφήστε το για άλλα 30/40 λεπτά (αυτό το διάστημα το ανακάτεψα δύο τρεις φορές με μια σπάτουλα)
Η συνοχή εξαρτάται από το χρόνο μαγειρέματος, μπορείτε να ελέγξετε το πάχος της μαρμελάδας.
Ρίξτε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα και βιδώστε καλά τα καπάκια.
Το δαμάσκηνο είναι πιο ξινό και το μήλο/δαμάσκηνο έγινε πιο γλυκό, γιατί τα μήλα μου ήταν πολύ γλυκά και η ποσότητα ζάχαρης είναι ίδια.
Μαγειρέψτε με ❤️ να είναι όλα επιτυχημένα!
ΠΗΓΗ: Татьяна Петришина