Η Μελαχρινή είναι ένα υπέροχο, παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό που συνδυάζει τέλεια τη ζουμερή υφή του σιμιγδαλιού με το άρωμα του καρυδιού και των μπαχαρικών. Είναι ένα γλυκό που φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις και ζεστασιά, και ταιριάζει απίστευτα με μία μπάλα παγωτό. Ετοιμάσου να τη φτιάξεις και να κλέψεις τις εντυπώσεις!
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μελαχρινή
Μμμ, Μελαχρινή! Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα τόσο λαχταριστό και αρωματικό γλυκό; Αυτή η συνταγή είναι ιδανική για όσους αγαπούν τα σιροπιαστά γλυκά με καρύδι και μπαχαρικά, και είναι σίγουρο πως θα γίνει η αγαπημένη σου.
Ingredients
Για το Γλυκό:
- 6 αυγά
- 8 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 8 κουταλιές σούπας ψιλό σιμιγδάλι
- 8 κουταλιές σούπας τριμμένο καρύδι (όχι πολύ ψιλό)
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για το Σιρόπι:
- 2 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
Instructions
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή τη μοσχομυριστή Μελαχρινή:
- Χτυπάω τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα, μέχρι να γίνουν σφιχτά και αφράτα.
- Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάω έναν έναν τους κρόκους με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
- Έπειτα, προσθέτω το σιμιγδάλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπέικιν πάουντερ στο μείγμα των κρόκων και ανακατεύω απαλά.
- Τέλος, προσθέτω τα τριμμένα καρύδια και ενσωματώνω τη μαρέγκα, ανακατεύοντας πολύ απαλά με μία σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, για να μη χάσει τον όγκο της.
- Βουτυρώνω και αλευρώνω ελαφρά ένα πυρέξ ή ένα ταψάκι διαστάσεων περίπου 20x30 εκ.
- Βάζω το μείγμα στο ταψάκι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 40 με 50 λεπτά, ανάλογα με τη δύναμη του κάθε φούρνου. Το γλυκό είναι έτοιμο όταν έχει ροδίσει όμορφα και ένα μαχαίρι ή οδοντογλυφίδα που θα βάλω στο κέντρο βγαίνει καθαρό.
- Αφήνω το γλυκό να κρυώσει καλά.
Για το Σιρόπι:
- Βράζω τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού σε μία κατσαρόλα για περίπου 12 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
- Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει για περίπου 5 λεπτά, ώστε να γίνει ζεστό αλλά όχι καυτό.
- Σιροπιάζω το κρύο γλυκό με το ζεστό (όχι καυτό) σιρόπι, ρίχνοντας κουταλιά κουταλιά το σιρόπι πάνω από τη Μελαχρινή.
Η Συνταγή είναι της κας Katerina Sergi
Notes
Tips για την Τέλεια Μελαχρινή
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η Μελαχρινή σας πραγματικά αριστούργημα! Είναι πολύ σημαντικό να χτυπήσεις τα ασπράδια σε πολύ σφιχτή μαρέγκα και να τα ενσωματώσεις απαλά στο τέλος, για να διατηρήσει το γλυκό την αφράτη του υφή. Μην παραλείψεις να αφήσεις το γλυκό να κρυώσει εντελώς πριν το σιροπιάσεις, και το σιρόπι να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό – αυτό είναι το μυστικό για να απορροφήσει σωστά το γλυκό το σιρόπι χωρίς να λασπώσει. Η Μελαχρινή είναι τέλεια με μία μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι!








