Οι γεμιστές μελιτζάνες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά, που μου θυμίζουν τα κυριακάτικα τραπέζια της μαμάς μου. Αυτή η συνταγή, με τη δική της ξεχωριστή γέμιση από κιμά και παρμεζάνα, είναι απλά ακαταμάχητη. Συνδυάζοντας τη γεύση της μελιτζάνας με τον ζουμερό κιμά και την κρεμώδη υφή των τυριών, εγώ δημιουργώ ένα πιάτο που είναι πραγματικά πλούσιο και χορταστικό.
Υλικά για τις γεμιστές μελιτζάνες
- 2 μεγάλες μελιτζάνες
- 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3-4 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κύβος ζωμός βοδινού (Knorr)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κάρυ
- 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα Worcestershire
- Τριμμένη παρμεζάνα
- 1 αυγό
- Αλάτι και πιπέρι
- 4 τρίγωνα τυράκια La Vache qui rit (προαιρετικά)
Εκτέλεση της Συνταγής
Βήμα 1: Γέμιση μελιτζάνας
Κόβω τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος και αφαιρώ την ψίχα από το εσωτερικό τους. Τις τοποθετώ σε ένα ταψί που έχω αλείψει με βούτυρο και μέσα σε κάθε μελιτζάνα βάζω ένα τριγωνάκι τυρί.
Βήμα 2: Ετοιμασία του κιμά
Σε ένα τηγάνι, τσιγαρίζω τα κρεμμύδια. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτω τον κιμά και τον σοτάρω. Έπειτα, ρίχνω τον πολτό από τις μελιτζάνες, αφού τον έχω κόψει σε μικρά κομματάκια, και συνεχίζω το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει και να ανακατευτεί με τον κιμά και τα κρεμμύδια. Προσθέτω τον ζωμό, το κάρυ, τον πελτέ ντομάτας και τη σάλτσα Worcestershire. Μαγειρεύω για περίπου 1 λεπτό, μετά ρίχνω το μπέικον και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αποσύρω το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύω με λίγη παρμεζάνα, το αυγό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βήμα 3: Ψήσιμο στο φούρνο
Βουτυρώνω καλά ένα μεγάλο ταψί και τοποθετώ τις γεμιστές μελιτζάνες. Ανάμεσα στις μελιτζάνες, βάζω κομμένες πατάτες, κρεμμύδια και σκόρδο. Πασπαλίζω με λίγο μάραθο ή ρίγανη και ρίχνω νερό στο ταψί μέχρι να φτάσει το 1/4 του ύψους του. Αλατοπιπερώνω και σκορπίζω μικρούς κύβους βουτύρου. Σκεπάζω το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για 1 1/2 ώρα. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο, δυναμώνω τον φούρνο στους 200°C και συνεχίζω το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 2 ώρες
Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 20 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τις Γεμιστές Μελιτζάνες
Για να μην βγάλουν νερά οι γεμιστές μελιτζάνες, μπορείτε να τις αλατίσετε αφού τις κόψετε, να τις αφήσετε για 15 λεπτά και μετά να τις ξεπλύνετε και να τις στεγνώσετε καλά.
Προσθέστε λίγη κανέλα στον κιμά για ένα πιο παραδοσιακό άρωμα.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τυρί με άλλα της αρεσκείας σας, όπως γραβιέρα ή φέτα.










