Σήμερα θα φτιάξουμε ένα φαγάκι μελένιο και πεντανόστιμο! Οι Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί είναι το πιο διάσημο λαδερό του φούρνου, και σε αυτή την εκδοχή μας γίνονται ακόμη πιο πλούσιες με την προσθήκη πατάτας και φέτας. Είναι ένα πιάτο που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε! Απολαύστε το!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί με Φέτα
Φτιάξτε την πιο νόστιμη εκδοχή Ιμάμ Μπαϊλντί με ολόγλυκες μελιτζάνες, πλούσια γέμιση με κρεμμύδια, πιπεριές Φλωρίνης και πατάτες, ολοκληρωμένη με τη νοστιμιά της φέτας!
Ingredients
- Για τις Μελιτζάνες
- 5 - Μελιτζάνες (φλάσκες)
- 1/2 φλιτζάνι - Ελαιόλαδο (για άλειμμα)
- Αλάτι (για το νερό)
- Πιπέρι
- Θυμάρι
- Για τη Γέμιση και τη Σάλτσα
- 1 φλιτζάνι - Ελαιόλαδο
- 3 - Κρεμμύδια (ξερά, κομμένα σε φέτες)
- 3 - Πιπεριές Φλωρίνης (χοντροκομμένες)
- 3 σκ. - Σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 2 - Πατάτες (κομμένες σε μικρά κομμάτια)
- 4 - Ντομάτες (τριμμένες στον τρίφτη)
- 1 κ.σ. - Πελτές ντομάτας
- 1 - Κύβος λαχανικών (διαλυμένος σε λίγο νερό)
- Λίγο - Κανέλα (σκόνη)
- Λίγο - Πάπρικα γλυκιά
- Λίγο - Ρίγανη
- Λίγο - Αλάτι και Πιπέρι
- Μπόλικο - Μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 150 γρ. - Τυρί φέτα (κομμένη σε κύβους)
Instructions
Προετοιμασία Μελιτζάνων (Βήμα 1):
Παίρνουμε τις 5 μελιτζάνες φλάσκες και τις κόβουμε στη μέση. Τις αφήνουμε βυθισμένες σε αλατισμένο νερό για 15 λεπτά για να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε καλά και τις στεγνώνουμε.
Προψήσιμο Μελιτζάνων:
Μετά, τις χαράζουμε σταυρωτά με ένα μαχαίρι. Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε πιπέρι και θυμάρι, και τις ψήνουμε για 45 λεπτά στους 200°C στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Σοτάρισμα Γέμισης:
Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε σε 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο τα 3 ξερά κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες), τις 3 πιπεριές Φλωρίνης (χοντροκομμένες) και τις 3 ψιλοκομμένες σκελίδες σκόρδου.
Προσθήκη Σάλτσας:
Ρίχνουμε και 2 πατατούλες σε μικρά κομμάτια και τέλος τις 4 τριμμένες ντομάτες μαζί με 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας και 1 κύβο λαχανικών (διαλυμένο). Προσθέτουμε κανέλα, πάπρικα γλυκιά, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Μαγείρεμα Γέμισης:
Αφήνουμε τη γέμιση να πάρει 1 ωραία βράση και κλείνουμε την εστία. Τότε ρίχνουμε τον μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα 150 γραμμάρια τυρί φέτα και ανακατεύουμε.
Γέμισμα και Τελικό Ψήσιμο:
Γεμίζουμε την κάθε μελιτζάνα από το μείγμα, πιέζοντας ελαφρά. Ενδιάμεσα στο ταψί βάζουμε τις πατατούλες και τη σάλτσα που περισσεύει. Ψήνουμε στους 200 °C για 40 λεπτά μέχρι να καραμελώσει η γέμιση και να γίνει μελένιο το φαγητό.
Απόλαυση: Απολαμβάνουμε το μελένιο Ιμάμ ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου!
Tips για τις Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί
Προψήσιμο: Το προψήσιμο των μελιτζανών για 45 λεπτά είναι καθοριστικό για να μαλακώσουν πριν το τελικό ψήσιμο με τη γέμιση και να μην βγουν σκληρές.
Γεύση Κανέλας: Η κανέλα στη σάλτσα με τα κρεμμύδια είναι το μυστικό που δίνει την χαρακτηριστική γλυκιά και «μελένια» γεύση στο Ιμάμ.
Πατάτες/Φέτα: Η προσθήκη πατάτας και φέτας δεν ανήκει στην κλασική συνταγή Ιμάμ, αλλά εμπλουτίζει τη γεύση και την υφή, κάνοντας το πιάτο ένα πλήρες φαγητό για το τραπέζι.









