Μαριναρισμένες μελιτζάνες , που θυμίζουν την υφή και τη γεύση των μανιταριών. Αυτές οι μελιτζάνες έχουν υποστεί ζύμωση σε ένα μείγμα από αρωματικά βότανα και μπαχαρικά
Υλικά
Μελιτζάνες, 1 κιλό,
σκόρδο, 1 κεφάλι,
κρεμμύδι, 1 τεμ,
άνηθος, μισό ματσάκι,
ξύδι 9 %, 3 κουταλιές της σούπας,
Ελαιόλαδο, 6 κουταλιές της σούπας,
αλάτι και ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας το καθένα,
πιπέρι.
Διαδικασία μαγειρέματος:
Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες και κόψτε τις σε κύβους ή τέταρτα.
Ψιλοκόψτε το σκόρδο και τον άνηθο.
Βράζετε 1 λίτρο νερό και ρίχνετε τις μελιτζάνες. Για να μπλανσάρουν* πιο γρήγορα και ομοιόμορφα, βάλτε μια κουτάλα από πάνω και μαγειρέψτε για 4 λεπτά μετά το βράσιμο. Αφαιρούμε με μια τρυπητη κουτάλα και αφήνουμε να στραγγίξουν, να κρυώσουν.
Ανακατέψτε τις μελιτζάνες με τα μυρωδικά και το σκόρδο, τα κρεμμύδια, το αλάτι και τη ζάχαρη και το πιπέρι ανάλογα με τη γεύση,
ρίξτε το ξύδι και το φυτικό λάδι. Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζετε το δοχείο και το στέλνετε στο ψυγείο για 24 ώρες, αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε μετά από μερικές ώρες.
Δεν θα είναι περιττό να ανακατεύετε περιοδικά τις μελιτζανες , ώστε τα λαχανικά να ομοιόμορφα.
Όσο περισσότερο μαριναριστεί, τόσο πιο νόστιμο γίνεται.
Μπορείτε να προσθέσετε καυτερές πιπεριές ανάλογα με τη γεύση, μαϊντανό, που “αγαπούν” οι μελιτζάνες, περισσότερο σκόρδο.
Καλή όρεξη ❤️
*Τι σημαίνει μπλανσάρισμα:
Το μπλανσάρισμα είναι μια τεχνική μαγειρέματος όπου η τροφή βυθίζεται σε βραστό νερό για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια μεταφέρεται αμέσως σε παγωμένο νερό για να σταματήσει η διαδικασία μαγειρέματος.
Γιατί χρησιμοποιούμε κουτάλα:
Η κουτάλα χρησιμοποιείται για να πιέσει απαλά τα λαχανικά κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αυτό εξασφαλίζει ότι όλα τα μέρη της τροφής μαγειρεύονται ομοιόμορφα και στον ίδιο χρόνο.
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Αυτή η συνταγή για μοσχαράκι με μελιτζάνες είναι ιδανική για ένα χορταστικό και γευστικό πιάτο που θα εντυπωσιάσει όλη την οικογένεια.
Υλικά:
1 κιλό μοσχάρι (χτένι ή σπάλα)
4-5 μελιτζάνες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 φρέσκες ντομάτες τριμμένες
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκους μπαχάρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
1 φύλλο δάφνης
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Φέτα κατσικίσια για το σερβίρισμα (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
Πλένετε και σκουπίζετε το κρέας. Κόβετε τις μελιτζάνες σε κομμάτια και τις αλατίζετε για 30 λεπτά για να βγάλουν την πίκρα τους. Ξεπλένετε και στραγγίζετε.
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μια χύτρα σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το κρέας και το σοτάρετε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
(Εδώ θα κάνω μια παρένθεση και θα πω πως είναι λάθος να βράζουμε το κρέας σε νερό και μετά να το θωρακίζουμε σε λάδι.Ήδη έχει χάσει όλες τις ουσίες του και δεν του μένει καμία ουσία. Όλη είναι στο ζωμό.)
Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά ακόμα.
Ρίχνετε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, το μπούκοβο και τη δάφνη. Ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά.
Κλείνετε τη χύτρα και ψήνετε για 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Σερβίρετε ζεστό με φέτα κατσικίσια (προαιρετικό).
H Συνταγή είναι της κας Γεωργία Διαμαντόγλου