Σας φέρνουμε ένα άλλο πολύ παλιό πιάτο από τα χαμένα εδάφη της Μικράς Ασίας : τα Μικρασιάτικα Χαβούτσια . Αυτό το κοκκινιστό μοσχάρι είναι γεμάτο αρωματικά μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι) και νόστιμο μοσχαρίσιο κρέας (ελιά ή σπάλα) που λιώνει στο στόμα σας . Τα καρότα παίζουν έναν εκπληκτικό πρωταγωνιστικό ρόλο , γεμάτο γεύση!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά
Βασικά Συστατικά:
- 1 κιλό – Κρέας μοσχαρίσιο (ελιά ή σπάλα, κομμένο σε μικρούς κύβους)
- 2 μεγάλα – Καρότα (κομμένα διαγώνια σε κομμάτια)
- 1 – Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 400 γρ. – Ψιλοκομμένες ντομάτες (φρέσκες ή κονσέρβα)
- Ανάλογα – Νερό (για την κάλυψη)
Αρωματικά & Μπαχαρικά:
- 1 ξυλάκι – Κανέλας
- 1/2 κ.γ. – Γαρύφαλλο (κουταλάκι του γλυκού)
- 1/2 κ.γ. – Μπαχάρι (τριμμένο)
- 2 – Φύλλα δάφνης
- Λίγο – Βούτυρο (για το σοτάρισμα των καρότων)
- 1 πρέζα – Ζάχαρη
- Ανάλογα – Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία:
1. Σοτάρισμα Κρέατος: Βάζουμε το μοσχαρίσιο κρέας μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα (ή γάστρα) και τα βράζουμε (ή τα σοτάρουμε) σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να πάρει χρώμα το κρέας.
2. Προσθήκη Ντομάτας & Μπαχαρικών: Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες , τα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι) και τα φύλλα δάφνης . Ανακατεύουμε.
Β. Καρότα & Μαγείρεμα:
1. Καρότα: Σε ένα τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο , προσθέτουμε τα κομμένα καρότα , λίγο αλάτι και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
2. Υγρά & Ρύθμιση Γεύσης: Προσθέτουμε τα καρότα στο κρέας . Ρίχνουμε αρκετό νερό (ή ζωμό) για να καλύψετε σχεδόν το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε μια πρέζα ζάχαρη , για να ηρεμήσουμε την πικρία των ντοματών.
3. Σιγοβράσιμο: Σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 2 & 1/2 ώρες πάνω στην εστία ή το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190°C .
4. Ολοκλήρωση: Το κρέας είναι έτοιμο όταν είναι μαλακό στο πιρούνι και η σάλτσα έχει δέσει και απορροφηθεί το νερό. Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και την κανέλα πριν το σερβίρισμα.
Γ. Σερβίρισμα:
1. Γαρνιτούρα: Σερβίρουμε το Μικρασιάτικο Χαβούτσι με ρύζι, πουρέ ή χοντρά μακαρόνια. Ταιριάζει ιδανικά με ένα κρύο κόκκινο κρασί και μεταφέρει τον εαυτό σας στην Ανατολία!
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 2 ώρες και 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες και 50 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Τρυφερό Κρέας που Λιώνει
Κρέας: Η ελιά ή η σπάλα είναι ιδανικά κομμάτια για κοκκινιστό, καθώς έχουν αρκετό συνδετικό ιστό και λίπος που λιώνουν κατά το πολύωρο σιγοβράσιμο , κάνοντας το κρέας πραγματικά τρυφερό .
Σοτάρισμα Καρότων: Το σοτάρισμα των καρότων στο βούτυρο πριν την προσθήκη τους στο φαγητό είναι κρίσιμο, καθώς ενισχύει τη γλυκύτητα και το άρωμά τους, δίνοντας μια πιο βάθος στη γεύση του πιάτου.
Μπαχαρικά: Τα μπαχαρικά (ειδικά κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι ) είναι αυτά που δίνουν τον μικρασιάτικο χαρακτήρα στο πιάτο. Αν θέλετε πιο έντονο άρωμα, μπορείτε να προσθέσετε και μια πρέζα κύμινο ή λίγο μοσχοκάρυδο .
Σιγοβράσιμο: Το χαβούτσι απαιτεί χαμηλή θερμοκρασία και πολύωρο μαγείρεμα (2,5 ώρες) για να γίνει το κρέας λουκούμι . Μη βιαστείτε! Αν το νερό μειωθεί πολύ νωρίς, προσθέστε λίγο ζεστό νερό.
Σχετικές Συνταγές
Κριθαράκι με Κοκκινιστό Μοσχάρι
Η Συνταγή είναι της κας Niki Gkiatas










