Αυτό το πλούσιο και αρωματικό στιφάδο είναι η απόλυτη απόδειξη του πώς οι απλές και παραδοσιακές τεχνικές μαγειρικής μπορούν να δημιουργήσουν ένα γευστικό αριστούργημα.
Υλικά:
500 γρ μοσχάρι ποντίκι, κομμένο σε μερίδες
Αλεύρι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
1 δάφνη
Λίγο τριμμένο μπαχάρι
2-3 καρφάκια γαρύφαλλο
1 ξυλάκι κανέλα
500 γρ κρεμμυδάκια για στιφάδο (ζεματισμένα και καθαρισμένα)
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 κουταλιά της σούπας κρέμα μπαλσάμικο
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
Αλάτι και πιπέρι
Ζωμός από το κρέας
Χοντρά μακαρόνια Ν.5 για σερβίρισμα
Εκτέλεση
Εκοψα το κρεας σε μερίδες, πιπέρωσα και το αλεύρωσα.
Το σοτάρω σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο απ’όλες τις πλευρές να θωρακιστεί καλά, προσθέτω λίγους κόκκους πιπέρι και λίγους μπαχάρι.
Σκεπάζω με νερό και σιγοβράζω μιάμιση ώρα να μαλακώσει .
Σε άλλη κατσαρόλα τσιγαρισα σε ελαιόλαδο τα κρεμμύδια κομμένα σε μεγάλες ροδελες, πιπέρι, δαφνοφυλλο,λίγο τριμμένο μπαχάρι,
καρφάκια γαρύφαλλο και ένα ξυλάκι κανέλα.
Οταν πάρουν ωραίο χρώμα προσθέτω τα κρεμμυδάκια (ζεματισμενα και καθαρισμένα από πριν).
Αφού σοταριστούν και αυτά,ρίχνω κόκκινο κρασί κι αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Λίγο κρέμα μπαλσάμικο και λίγο ξύδι κανονικό.
Ανακατεύουμε ανακινώντας την κατσαρόλα μέχρι να καραμελώσουν καλά.
Μετά προσθέτω τον πελτέ και 1/2 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ, αλάτι πιπέρι και ζωμό από το κρέας να σκεπαστούν καλά και να πάρουν μία βράση.
Βάζω και το κρέας με λίγο ακόμη ζωμό ,αν χρειαστεί και σιγοβράζω μισή ώρα.
Σερβίρω με χοντρά μακαρόνια Ν.5.
Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου