Αν σας αρέσει η συνταγή μας για τον μουσακά, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Σήμερα απολαύσαμε τον πιο λαχταριστό μουσακά, φίλοι μου! Τον είχαμε πεθυμήσει τόσο πολύ, που δεν περιμέναμε ούτε να “τραβήξει” καλά στο ταψί για να τον δοκιμάσουμε. Είναι από εκείνα τα φαγητά που σε ταξιδεύουν και σε γεμίζουν ζεστασιά. Για να γίνει ο μουσακάς μας ακόμα πιο νόστιμος και να μας βολέψει με τον χρόνο, εγώ συνηθίζω να ετοιμάζω τα λαχανικά από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι, την επόμενη μέρα, η διαδικασία γίνεται παιχνιδάκι!
Μουσακάς: Το απόλυτο παραδοσιακό φαγητό!

Φτιάξτε τον πιο νόστιμο σπιτικό μουσακά με τη συνταγή που περνάει από γενιά σε γενιά! Ένας παραδοσιακός μουσακάς γεμάτος γεύση και αρώματα.
Prep Time
1 hour
Cook Time
50 minutes
Additional Time
20 minutes
Total Time
2 hours 10 minutes
Ingredients
για τον Μουσακά:
- Μελιτζάνες 3 τεμάχια
- Πατάτες 2 τεμάχια
- Πιπεριές Φλωρίνης 3 τεμάχια
- Πράσινες πιπεριές 6-7 τεμάχια
- Κιμάς ανάμεικτο 600 γραμμάρια
- Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο
- Σκελίδες σκόρδο 2
- Φρέσκες τριμμένες ντομάτες 2
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Νερό Λίγο
Για την Μπεσαμέλ:
- Βούτυρο αγελαδινό 100 γραμμάρια
- Αλεύρι 100 γραμμάρια
- Γάλα ζεστό 1 λίτρο
- Κρόκοι αυγών 2
- Κίτρινο τυρί τριμμένο Όσο θέλουμε
- Μοσχοκάρυδο Λίγο
- Φρυγανιά τριμμένη Για το πασπάλισμα
Instructions
- Σήμερα το πρωί, έφτιαξα τον κιμά. Σε ένα βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, τσιγάρισα ένα μεγάλο κρεμμύδι και δύο σκελίδες σκόρδο, όλα ψιλοκομμένα. Πρόσθεσα τον ανάμεικτο κιμά και ανακάτεψα συνεχώς μέχρι να σοταριστεί καλά και να πάρει χρώμα. Στη συνέχεια, έριξα δύο φρέσκες τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και λίγο νεράκι, και τα άφησα να πάρουν μια βράση μέχρι να μειωθούν τα υγρά.
- Για να στήσω τον μουσακά, άρχισα να στρώνω τα λαχανικά στο ταψί μου, αφού πρώτα τα αλάτισα ελαφρά. Έβαλα πρώτα τις πατάτες, μετά τις μελιτζάνες και τέλος τις πιπεριές. Από πάνω, άπλωσα ομοιόμορφα τον κιμά.
- Για τη μπεσαμέλ, σε μια κατσαρόλα έλιωσα το βούτυρο. Ρίξα μέσα το αλεύρι και ανακάτεψα καλά με σύρμα μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, σαν ρου. Μετά, πρόσθεσα σιγά σιγά το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει. Μόλις άρχισε να πήζει, πρόσθεσα αλάτι, πιπέρι και λίγο μοσχοκάρυδο. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνω τους δύο κρόκους αυγών και το τριμμένο κίτρινο τυρί, ανακατεύοντας γρήγορα.
- Στρώνω τη μπεσαμέλ ομοιόμορφα πάνω στον μουσακά και πασπαλίζω με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα, για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανός από πάνω.
Η μπεσαμέλ που απογειώνει τον μουσακά!
H συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου
Notes
💡 Tips για τον τέλειο Μουσακά:
- Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, αντί για τηγάνισμα, μπορείτε να ψήσετε τις μελιτζάνες και τις πατάτες στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο.
- Μην παραλείψετε το μοσχοκάρυδο στη μπεσαμέλ, της δίνει ένα υπέροχο άρωμα.
- Αφήστε τον μουσακά να "κάτσει" για 15-20 λεπτά αφού τον βγάλετε από τον φούρνο, πριν τον κόψετε, για να μη σας διαλυθεί.
- Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο στον κιμά, για έξτρα άρωμα.