Παπουτσάκια χωρίς μπεσαμελ

Τα παπουτσάκια αποτελούν ένα κλασικό ελληνικό πιάτο, αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους. Η παραδοσιακή συνταγή περιλαμβάνει μπεσαμέλ, η οποία προσθέτει πλούσια γεύση και κρεμώδη υφή.

Ωστόσο, όσοι αναζητούν μια πιο ελαφριά εκδοχή, μπορούν να στραφούν στα παπουτσάκια χωρίς μπεσαμέλ. Η απουσία της μπεσαμέλ μειώνει σημαντικά τις θερμίδες και τα λιπαρά,

Πλεονεκτήματα:

  • Λιγότερες θερμίδες και λιπαρά: Η μπεσαμέλ είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Η αντικατάστασή της με τυρί, γιαούρτι ή άλλα υλικά μειώνει σημαντικά την θερμιδική αξία του πιάτου.
  • Πιο υγιεινή επιλογή: Η μπεσαμέλ περιέχει αλεύρι, βούτυρο και γάλα, συστατικά που μπορεί να μην είναι κατάλληλα για άτομα με δυσανεξίες ή διατροφικούς περιορισμούς.
  • Ελαφριά γεύση: Η απουσία της μπεσαμέλ κάνει το πιάτο πιο ελαφρύ και εύπεπτο.
  • Αναδεικνύει τη γεύση των μελιτζανών: Χωρίς την κρεμώδη υφή της μπεσαμέλ, η γεύση των μελιτζανών έρχεται στο προσκήνιο.

Τα Υλικά

6 μέτριες μελιτζάνες, φλάσκες
2 πατάτες μεσαιες
3/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5 κουταλιές κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
½ κουταλιά σουπας τριμμένη ρίγανη

Για τη γέμιση
600 γρ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ξηρό μεγάλο, τριμμένο
4 κουταλιές μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1 κουταλιά βασιλικός ή δυόσμος, ψιλοκομμένος
2 φλιτζάνια τριμμένες φρέσκιες ντομάτες, ξεφλουδισμένες ή ένα κουτί ντοματάκια κονκασέ, λιωμένα
1 κσ πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές φρυγανιά, τριμμένη
1 κοφτό κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες

Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε καλά. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές, να μαραθούν ελαφρά, και τις αφήνουμε να στραγγίσουν πάνω σε
απορροφητικό χαρτί.

Καθαρίζουμε τις πατάτες τις βράζουμε ελαφρώς και τις κόβουμε στα 2  οριζόντια (μπορείτε και να μην τις βράσετε αλλά θα είναι δύσκολο με το κουτάλι να την αδειάσετε)

Όταν κρυώσουν λίγο, προσεκτικά, με ένα κουταλάκι, αδειάζουμε κατά το ½ κάθε μελιτζάνα, κρατάμε την καθαρή σάρκα, αφαιρώντας τους σπόρους, το ίδιο κάνουμε και στις πατάτες

Στο μεταξύ ζεσταίνουμε 4-5 κουταλιές λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με τον κιμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Ανακατεύουμε καλά για να μην δημιουργηθούν σβόλοι. Ρίχνουμε και τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, ζάχαρη και κύμινο και
μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, μέχρις ότου πήξει η σάλτσα.
Τέλος προσθέτουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες και της πατάτας, τον πελτέ, το μαϊντανό και το βασιλικό και ανακατεύουμε καλά,
να αναμειχθούν τα υλικά.

Παπουτσάκια χωρίς μπεσαμελ

Αραδιάζουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, με το άνοιγμα προς τα επάνω και τις γεμίζουμε με το μείγμα
του κιμά. Πασπαλίζουμε κάθε μελιτζάνα με φρυγανιά και τυρί τριμμένο.
Σκεπάζουμε τις γεμισμένες μελιτζάνες με φέτες ντομάτας (εμενα μου διέφυγε). Πάνω από τις ντομάτες τρίβουμε λίγη ρίγανη.
Ψήνουμε τα παπουτσάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 45 περίπου λεπτά, μέχρις ότου ροδίσει η επιφάνειά τους.

Παπουτσάκια χωρίς μπεσαμελ

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μελιτζάνες Παπουτσάκια

Μελιτζάνες Παπουτσάκια

Υλικά που χρειαζόμαστε:

4 μελιτζάνες.
1 κιλό κιμά.
1 κρεμμύδι.
4 ντομάτες.
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο.
1 ποτήρι κόκκινο κρασί.
1 ξυλάκι κανέλα.
αλάτι.
πιπέρι.
μπαχάρια.

Για τη μπεσαμέλ
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. βούτυρο
1/2 lt γάλα φρέσκο
1 αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος έτσι ώστε να δημιουργηθούν 8 κομμάτια και τις βάζουμε από το βράδυ σε νερό για να ξεπικρίσουν.
Στη συνέχεια τις αδειάζουμε για να τις γεμίσουμε με τον κιμά.
Βάζουμε το λάδι, το κρεμμύδι και τον κιμά και τσιγαρίζουμε μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς.
Τον σβήνουμε με το κρασί και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, το αλάτι, το πιπέρι, την κανέλα, το μπαχάρι.

Λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι ενώ ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για να μην σβολιάσει.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από το μάτι, βάζουμε και το αυγό ενώ ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλάτι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με τον κιμά και ετοιμάζουμε την μπεσαμελ

για την μπεσαμελ
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ και προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αβγό και το μισό τυρί.

Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.
Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μπεσαμέλ και την απλώνουμε.
Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC για 35 – 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Καλή Απόλαυση

Photo: Το Πιθάρι

Προηγούμενο άρθροΜπισκοτάκια Νουτέλας: Μια Γλυκιά Απόλαυση με 3 Υλικά!
Επόμενο άρθροΤα Παξιμάδια με πορτοκάλι από το τετράδιο της γιαγιάς