Υλικά:
450 γραμμάρια ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια)
2-3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
500 γραμμάρια έτοιμο φύλλο για μπακλαβά
250 γραμμάρια βούτυρο, λιωμένο
2 φλιτζάνια νερό
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλια
Εκτέλεση:
Σε ένα μπλέντερ, αλέθουμε τους ξηρούς καρπούς μαζί με μερικές κουταλιές της σούπας ζάχαρη μέχρι να ανακατευτούν καλα.
Ανακατεύουμε τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς με την υπόλοιπη ζάχαρη και την κανέλα.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί.
Απλώνουμε μερικά φύλλα, βουτυρώνοντας καθένα.
Πασπαλίζουμε με λίγη από τη γέμιση με τους ξηρούς καρπούς.
Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις με τα φύλλα και τη γέμιση μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Κόβουμε τον μπακλαβά σε τετράγωνα ή ρομβοειδή, χωρίς να κόψουμε μέχρι κάτω.
Αλείφουμε την επιφάνεια με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο.
Ψήσιμο:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Ψήνουμε τον μπακλαβά για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να ροδίσει.
Σιρόπι:
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι:
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια για λίγα λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Σιρόπιασμα:
Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο, τον περιχύνουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε τον μπακλαβά να απορροφήσει το σιρόπι για τουλάχιστον 2 ώρες, ή καλύτερα όλη τη νύχτα.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μας, ακολουθήστε μας στην κοινότητα μας στο viber , καθώς και στον λογαριασμό μας στο Instagram , όπου θα ενημερώνεστε για τα αγαπημένα σας γλυκά, αλμυρά σνακ και άλλες εκπλήξεις για τους πιστούς αναγνώστες μας.