Αν σας αρέσει η συνταγή μας; Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια!
Μπακλαβαδάκια! Είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά, ειδικά όταν θέλω κάτι να συνοδεύσω το παγωτό ή απλά να γλυκάνω την ημέρα μου. Φίλοι μου, να έχουμε έναν ήρεμο, ευωδιαστό και καλοτάξιδο μήνα, και τι καλύτερο από το να τον ξεκινήσουμε με αυτά τα υπέροχα μπακλαβαδάκια; Είναι λίγο μπελαλίδικα, αλλά το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει και με το παραπάνω!
Μπακλαβαδάκια με Κανταΐφι και Φύλλο Βηρυτού

Φτιάξτε λαχταριστά, τραγανά μπακλαβαδάκια με κανταΐφι, φύλλο Βηρυτού και πλούσια γέμιση ξηρών καρπών. Ιδανικό συνοδευτικό για παγωτό ή τον καφέ!
Prep Time
45 minutes
Cook Time
45 minutes
Total Time
1 hour 30 minutes
Ingredients
- 1 πακέτο φύλλο κανταΐφι (περίπου 500 γρ.)
- 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού (για μπακλαβά, συνήθως έχει 12-14 φύλλα)
- 2 πακέτα βούτυρο Lurpak (περίπου 500 γρ. συνολικά, λιωμένο)
Για τη Γέμιση:
- 250 γραμμάρια αμύγδαλο (ωμό, ανάλατο, χοντροκομμένο)
- 250 γραμμάρια καρύδι (χοντροκομμένο)
- 200 γραμμάρια φυστίκι Αιγίνης (ανάλατο, χοντροκομμένο)
- 5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα (περίπου)
- Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σε σκόνη, περίπου)
- Ξύσμα από 1 περγαμόντο (ή 1 πορτοκάλι, αν δεν βρείτε περγαμόντο)
Για το Σιρόπι:
- 1500 ml νερό (1,5 λίτρο)
- 1250 γραμμάρια ζάχαρη (1 κιλό και 250 γρ.)
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- Εγώ προσθέτω και ξύσμα περγαμόντο και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο στο σιρόπι.
Instructions
┊◌🍳┊◌🔪┊◌🥣┊
- Ετοιμάζω το Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα, βάζω το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια (και το ξύσμα περγαμόντο, αν βάλω). Βράζω για περίπου 4 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Κατεβάζω από τη φωτιά, προσθέτω το βούτυρο (αν βάλω) και ανακατεύω να λιώσει. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. Θέλουμε κρύο σιρόπι για ζεστά γλυκά.
- Ετοιμάζω τη Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύω το αμύγδαλο, το καρύδι, το φυστίκι Αιγίνης (όλα χοντροκομμένα), τη ζάχαρη άχνη, τη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα περγαμόντο (ή πορτοκαλιού). Ανακατεύω καλά να πάνε παντού τα υλικά.
- Συναρμολόγηση: Χωρίζω τα φύλλα Βηρυτού σε 7 δυάδες (2 φύλλα μαζί). Αντίστοιχα, χωρίζω και το φύλλο κανταΐφι σε 7 λωρίδες (περίπου το ίδιο πλάτος με τα διπλά φύλλα Βηρυτού). Επίσης, χωρίζω τη γέμιση σε 7 ίσες μερίδες.
- Παίρνω ένα ταψί. Στρώνω ένα διπλό φύλλο Βηρυτού και το βουτυρώνω πολύ καλά με το λιωμένο βούτυρο. Πάνω του απλώνω μια λωρίδα κανταΐφι και τη βουτυρώνω κι αυτή.
- Στην άκρη (στη μακριά πλευρά) του φύλλου, βάζω μία μερίδα από τη γέμιση.
- Διπλώνω προσεκτικά το φύλλο με τη γέμιση σε ρολό, σφιχτά. Συνεχίζω με τα υπόλοιπα φύλλα και γεμίσεις, φτιάχνοντας 7 ρολά.
- Τοποθετώ τα ρολά στο βουτυρωμένο ταψί. Βουτυρώνω πολύ καλά όλα τα ρολά από πάνω.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζω τα ρολά σε κομμάτια (μπακλαβαδάκια) στο μέγεθος που θέλω, χωρίς να τα κόψω εντελώς μέχρι κάτω.
- Ψήσιμο: Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ωραία και να γίνουν τραγανά.
- Σιρόπιασμα: Μόλις βγάλω τα ζεστά μπακλαβαδάκια από τον φούρνο, περιχύνω αμέσως με το κρύο σιρόπι. Αφήνω να τραβήξουν το σιρόπι για αρκετές ώρες, ιδανικά ένα ολόκληρο βράδυ.
Καλή επιτυχία!
Notes
💡 Tips από εμένα:
- Ξύσμα Περγαμόντο: Αν δεν βρείτε περγαμόντο, το ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού είναι μια πολύ καλή εναλλακτική για άρωμα.
- Ξηροί Καρποί: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα είδος ξηρών καρπών (π.χ. μόνο καρύδια) ή να κάνετε δικούς σας συνδυασμούς. Το σημαντικό είναι να είναι χοντροκομμένοι.
- Βούτυρο: Μην το λυπάστε το βούτυρο! Είναι το μυστικό για να γίνουν τα μπακλαβαδάκια τραγανά και νόστιμα.
- Κρύο Σιρόπι - Ζεστό Γλυκό: Αυτή είναι η χρυσή αναλογία για να μην λασπώσει το γλυκό και να γίνει τραγανό και σωστά σιροπιασμένο.