Υλικά
Για τα μπισκότα γάλακτος (21 τεμάχια, περίπου 35 γρ. το καθένα, διαμέτρου 8 εκ.):
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 ml γάλα
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη)
1 μεγάλο αυγό
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
10 γρ. ζάχαρη βανίλιας (1 φακελάκι)
Για το άλειμμα:
1 κρόκος αυγού
1 κουταλάκι του γλυκού νερό
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το σιρόπι γάλακτος (πρώτα):
Σε μια μικρή κατσαρόλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη κρυσταλλική και τη ζάχαρη βανίλιας.
Προσθέτουμε το γάλα σε μέτρια θερμοκρασία.
Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
Ζεσταίνουμε το μείγμα σχεδόν μέχρι να βράσει, αλλά προσέχουμε να μην κοχλάσει έντονα.
Αφαιρούμε την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. Πολύ σημαντικό: Αν το μείγμα βράσει δυνατά, μπορεί να πήξει και να ζαχαρώσει.
Ετοιμάζουμε τη βάση των μπισκότων:
Βγάζουμε το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) από το ψυγείο και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
Βγάζουμε και το αυγό από το ψυγείο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Μόλις το σιρόπι γάλακτος κρυώσει εντελώς, το ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Κατά την ψύξη, είναι φυσιολογικό να γίνει ελαφρώς πιο πηχτό ή να εμφανίσει μικρούς κρυστάλλους ζάχαρης.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το μαλακωμένο βούτυρο και το χτυπαμε ελαφρά με ένα σύρμα μέχρι να αποκτήσει μια κρεμώδη υφή.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το κρύο σιρόπι γάλακτος στο μπολ με το βούτυρο, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.
Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ελαφρά το αυγό με ένα πιρούνι.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το χτυπημένο αυγό στο μείγμα του βουτύρου και του σιροπιού, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Μπορεί το μείγμα να φαίνεται αρχικά να “κόβει”, αλλά με το συνεχές ανακάτεμα θα ομογενοποιηθεί. Αυτό δεν θα επηρεάσει το τελικό αποτέλεσμα.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε καλά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού στο μπολ με τα υγρά υλικά, ανακατεύοντας αρχικά με ένα κουτάλι και στη συνέχεια ζυμώνοντας με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και τρυφερή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε τη ζύμη σε μια πλαστική σακούλα ή τυλίγουμε με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά για να σφίξει ελαφρώς και να γίνει πιο εύκολη στο χειρισμό.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ετοιμάζουμε ένα ταψί στρώνοντας το με λαδόκολλα.
Δημιουργούμε και ψήνουμε τα μπισκότα:
Παίρνουμε τη μισή ζύμη από το ψυγείο και την υπόλοιπη την κρατάμε στο ψυγείο για να μην μαλακώσει πολύ.
Πασπαλίζουμε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας (ή τον πάγκο μας) με αλεύρι.
Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε πάχος περίπου 7-8 χιλιοστών. Η ζύμη είναι μαλακή και εύπλαστη.
Κόβουμε μπισκότα με ένα κουπάτ της αρεσκείας μας (στη συνταγή αναφέρεται κουπάτ διαμέτρου 8 εκ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ποτήρι με ραβδωτές άκρες).
Τοποθετούμε τα κομμένα μπισκότα στο ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους.
Συγκεντρώνουμε τα περισσεύματα της ζύμης, τα ζυμώνουμε ελαφρά και τα ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη για να κόψουμε και άλλα μπισκότα.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τον κρόκο αυγού με το ένα κουταλάκι του γλυκού νερό.
Αλείφουμε την επιφάνεια κάθε μπισκότου με το μείγμα του κρόκου χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
Προαιρετικά, με ένα πιρούνι, δημιουργούμε ελαφρά σχέδια στην επιφάνεια των αλειμμένων μπισκότων.
Ψήνουμε τα μπισκότα στον προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 12 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο σας. Αν τα θέλετε πιο τραγανά, μπορείτε να τα ψήσετε για 1-2 λεπτά επιπλέον (13-14 λεπτά).
Μόλις τα μπισκότα αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς στο ταψί πριν τα μετακινήσουμε.
Καλή σας απόλαυση! Αυτά τα μπισκότα γάλακτος θα σας θυμίσουν τις πιο γλυκές στιγμές της παιδικής σας ηλικίας! Κάντε κλικ και φτιάξτε τα τώρα! ⚡