Υλικά:
Για το παντεσπάνι:
6 ασπράδια αυγών
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 φλιτζάνι κακάο
1/2 κουταλάκι του γλυκού σόδα
Για την κρέμα:
1 πακέτο μορφάτ (ή άλλη κρέμα σαντιγί)
3 αυγά χωρισμένα (απσπραδια – κοκκοι)
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
300 γραμμάρια κουβερτούρα
Για το σιρόπι:
1,5 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι λικέρ βύσσινου
Επιπλέον:
Βύσσινα (φρέσκα ή αποξηραμένα)
Κουβερτούρα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Παντεσπάνι:
Χτυπάμε τ’ ασπράδια αυγών με μισή φλ.ζαχαρη σε μαρέγκα.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε ν’αφρατεψουν τους κρόκους με την υπόλοιπη μισή φλ ζάχαρης,προσθέτουμε τις βανίλιες, χυμο λεμόνι.
Εναλλάξ ρίχνουμε εδώ τη μαρέγκα με 1 φλυτζανα αλεύρι φαρινα και κακάο (μισό φαρινα,μισό κακάο)με την σοδα κοσκινισμενα
κι ανακατευουμε με μαριζ.
Ψηνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.
Κρέμα:
Μία μορφατ την χτυπάμε στο μίξερ οπως γράφουν οι οδηγίες και ψυγείο να κρυωσει.
Χτυπαμε 3 ασπράδια αυγών με μισή φλυτζανα ζάχαρη σε μαρέγκα.
Σε μπεν μαρι λιώνουμε την κουβερτουρα και την ριχνουμε χλιαρή στα κροκαδια αυγών που έχουμε χτυπήσει λίγο.
Ρίχνουμε και τη μαρέγκα ανακατεύουμε και τέλος τη σαντιγη (κρατάμε λίγη σαντιγη εάν θέλουμε για γαρνίρισμα).
Σιροπι
Βράστε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήστε να κρυώσει και προσθέστε το λικέρ βύσσινου.
Συναρμολόγηση
Κόψτε το παντεσπάνι στη μέση.
Σιροπιάστε το πρώτο μέρος του παντεσπανιού, προσθέστε μια στρώση κρέμας και βύσσινα.
Τοποθετήστε το δεύτερο μέρος του παντεσπανιού και επαναλάβετε.
Αλείψτε την επιφάνεια και τα πλαϊνά της τούρτας με την υπόλοιπη κρέμα.
Γαρνίρετε με κουβερτούρα και βύσσινα.
Ψύξη:
Βάλτε την τούρτα στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν την σερβίρετε
Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου