Μπουγάτσα Αλμυρή με Φύλλο Κρούστας
Υλικά:
Συστατικά για τη ζύμη :
450 γρ. φύλλο κρούστας (1 μεγάλο πακέτο), ξεπαγώθηκε
Περίπου 75 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη, λιωμένο σε φούρνο μικροκυμάτων
Συστατικά για το τυρί μείγμα:
300 γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένο
300 γρ. τυρί Γραβιέρα, τριμμένο (εναλλακτικό: τυρί Gouda)
100 γρ. Μυζήθρα (εναλλακτικό: τυρί cottage)
1,5 κουτ. ξηρό δυόσμο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Συστατικά για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
40 γρ. ή 1/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
30 ml / 2 κουταλιές της σούπας. / 28 gr μαλακό βούτυρο ή μαργαρίνη
320 ml ή 1,3 φλιτζάνια φρέσκο, ζεστό γάλα
2 μεγάλα αυγά
Εκτέλεση:
Α. Κάντε τη γέμιση, μία ώρα πριν από την προετοιμασία της πίτας:
1. Ξεκινήστε με το μείγμα τυριών.
2. Τρίψτε το ελληνικό τυρί με τα δάχτυλά σας και τοποθετήστε το σε ένα μεγάλο μπολ.
3. Προσθέστε το τυρί μυζήθρα.
4. Προσθέστε επίσης το τριμμένο τυρί γραβιέρα (ή γκούντα).
5. Περάστε με φρέσκο αλεσμένο πιπέρι και το αποξηραμένο δυόσμο (πιέστε ανάμεσα στις παλάμες σας για να απελευθερώσετε τα αρώματά του).
6. Ανακατέψτε καλά τα τυριά με ένα μεγάλο κουτάλι.
7. Κρατήστε στην άκρη.
Β. Φτιάξτε τη σάλτσα μπεσαμέλ για τη γέμιση:
8. Σε μια μεσαία κατσαρόλα, ζεσταίνετε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει εντελώς.
9. Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το αλεύρι, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει.
10. Μαγειρέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει ανοιχτό χρυσό χρώμα.
11. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζεστό γάλα και μαγειρεύουμε για περίπου 3 ‘, ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου το γάλα
απορροφηθεί στο μείγμα, για να αποφευχθούν σβώλοι και η μπεσαμέλ γίνεται μια λεία πάστα.
12. Για να είναι έτοιμη, η μπεσαμέλ πρέπει να αρχίσει να πυκνώνει και το σύρμα να κάνει ραβδώσεις (γραμμές) στην επιφάνεια.
13. Απενεργοποιήστε τη φωτιά.
14. Ανακατέψτε ξανά το μπεσαμέλ πριν ρίξετε το μείγμα τυριού σε αυτό.
15. Ανακατέψτε καλά όλα τα συστατικά.
16. Σε ένα μικρό μπολ χτυπήστε ελαφρά τα 2 αυγά και ρίξτε τα στη σάλτσα μπεσαμέλ σας. Συνδυάστε τα.
17. Αφήστε στην άκρη για να κρυώσει για περίπου μία ώρα!
Δείτε εδώ την Συνέχεια της Συνταγής