Υλικά

Για τη ζύμη
1 και 1/2 κούπα του νες καφέ νερό ( των 250 γρ.)
1 και 1/2 κ.γ. αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Περίπου 600-700 γρ. αλεύρι δυνατό μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια( αυτό που χρησιμοποιούμε για τα τσουρέκια)

Για τη γέμιση
700 γρ. κιμάς
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 πράσα ψιλοκομμένα( προαιρετικα)
1 ντομάτα τριμμένη
Ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση

για το φύλλο
Ζυμωνουμε τα υλικά μας και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί 20 λεπτά. Έπειτα χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλιτσες, αλείφουμε με αρκετό βούτυρο κάθε μπαλιτσα και αφήνουμε 20-30 λεπτά. Βουτυρωνουμε την επιφάνεια που θα ανοίξουμε το φύλλο. Ανοίγουμε κάθε μπαλιτσα με τον πλάστη 15-20 εκ. σαν ένα μεγάλο πιάτο και με τα χέρια μας με περιστροφικές κινήσεις σηκώνοντας το φύλλο αυτό ανοίγει. Για τη διαδικασία του ανοίγματος του φύλλου υπάρχουν πολλά βίντεο στο ίντερνετ. Μπορούμε και με τα χέρια να βοηθήσουμε να ανοίξει τραβωντας τις άκρες του φύλλου μέχρι να γίνει πολύ λεπτο. Δεν πειράζει αν σπάσει λίγο σε κάποιο σημεία.

Εχουμε το μισό φύλλο στο τραπέζι ρίχνουμε κομμάτια βουτύρου και το άλλο μισό του φύλλου να κρέμεται από το τραπέζι μπροστά μας, το διπλώνουμε μία φορά φέρνοντας το πάνω στο τραπέζι και τραβώντας το να ανοίξει κι άλλο. Το βουτυρωνουμε και το κόβουμε λωρίδες, μία μικρή και δύο ίσες φαρδιές. Τοποθετούμε τη μικρή λωρίδα σε μια φαρδιά λωρίδα, βάζουμε γέμιση, κλείνουμε σε φάκελο και τον τοποθετούμε στην άλλη φαρδιά λωρίδα ανάποδα. Κλείνουμε πάλι σαν φάκελο. Βάζουμε σε βουτυρωμενο ταψί αλείφουμε με βούτυρο και σπορελαιο και ψήνουμε 180 αντιστάσεις περίπου 30-40 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

Για τη γέμιση
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι, τα κρεμμύδια, πράσα, κιμά, ντομάτα,αλάτι πιπέρι και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να μαγειρευτεί.
Για γέμιση μπορούμε να βάλουμε τυρί, κρέμα τυριού, γλυκιά κρέμα ή ακόμα και μερεντα μόνο που θα αφαιρέσουμε το αλάτι από τη ζύμη και θα βάλουμε ζάχαρη για τη γλυκιά μπουγάτσα.

Η Συνταγή είναι της κας Χρυσανθη Μιχου