Υλικά
Διάφορα είδη μανιταριών (λευκά, καφέ, πλευρώτους), περίπου 500 γρ.
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα (και το πράσινο μέρος)
1/2 κιλό μαρούλι, χοντροκομμένο
1/2 κούπα μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 κούπα άνηθος ψιλοκομμένος
Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με το γούστο)
Ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο
1,5 λίτρο νερό ζεστό
750 ml ζωμός λαχανικών ζεστός (ή 750 ml νερό με έναν κύβο λαχανικών)
100 γρ. ρύζι γλασέ (1 φλιτζάνι πριν βράσει)
2-3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά. Τα μανιτάρια τα καθαρίζουμε με μια βούρτσα ή μια οδοντόβουρτσα και αφαιρούμε λίγο από το κοτσάνι.
Τα κόβουμε σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Χοντροκόβουμε το μαρούλι. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο.
Παίρνουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε ελαιόλαδο και μια σκελίδα σκόρδο. Αφήνουμε το σκόρδο να αρωματίσει το λάδι και το αφαιρούμε.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να μαραθούν καλά σε δυνατή φωτιά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και αυτά να εξατμιστούν (περίπου 15 λεπτά).
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι (ξερό και φρέσκο) στα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαραθεί και το κρεμμύδι. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί (αν χρησιμοποιούμε) και το αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το ζεστό νερό και τον ζεστό ζωμό λαχανικών.
Προσθέτουμε το ρύζι (100 γρ. πριν βράσει), αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια μικρή βράση για περίπου 5 λεπτά με κλειστό καπάκι.
Προσθέτουμε το χοντροκομμένο μαρούλι, σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαραθεί.
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Βράζουμε για περίπου 5 λεπτά ακόμη.
Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη.
Στον πολυκόφτη, ρίχνουμε το ταχίνι (3 κουταλιές της σούπας για αυτή την ποσότητα), τον χυμό λεμονιού (από 1,5 έως 2 λεμόνια) και το ξύσμα λεμονιού. Χτυπάμε μέχρι να γίνει μια πηχτή και ανοιχτόχρωμη κρέμα.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά ζωμό από τη σούπα στο μείγμα ταχινιού, ανακατεύοντας συνεχώς για να το αραιώσουμε.
Ρίχνουμε το αραιωμένο ταχίνι στην κατσαρόλα με τη σούπα.
Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι ή λεμόνι αν χρειάζεται.
Αφήνουμε τη μαγειρίτσα σκεπασμένη για 10 λεπτά να δέσουν οι γεύσεις.
Σερβίρουμε ζεστή, πασπαλίζοντας με λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!