Ξεροτήγανα Ικαριώτικα

Συστατικά

Διαφήμιση

5 κρόκους αυγών
1 ασπράδι αυγού
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1 δόση κονιάκ ή μπραντυ
Ξύσμα μικρού πορτοκαλιού
½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/4 κουταλάκι του γλυκού σόδα
2 ½ – 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
Μέλι για σερβίρισμα
Χοντροκομμένα καρύδια
Σουσάμι ή ζάχαρη άχνη κανέλας (προαιρετικά)

Οδηγίες

1. Χτυπάμε τους κρόκους και το ασπράδι αυγού σε ηλεκτρικό μίξερ μέχρι να αφρίσουν. Προσθέστε σταδιακά το βούτυρο, τη ζάχαρη, το κονιάκ, το ξύσμα και τη σκόνη βανίλιας, χτυπώντας συνεχώς.
2. Κοσκινίστε το μπεικιν και τη σόδα με 1 φλιτζάνι αλεύρι και προσθέστε τα αργά στο μείγμα, κτυπώντας με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
3. Με μια λαστιχένια σπάτουλα, ανακατέψτε αργά με το χέρι αρκετό αλεύρι για να πάρετε μια λεία και ελαστική ζύμη. Χωρίστε τη ζύμη σε τρεις ίσες μπάλες. Πασπαλίστε μια επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, ανοίξτε κάθε μπάλα σε ένα λεπτό φύλλο, πάχους περίπου 1/4 από το πάχος ενός κέρματος 1 ευρώ. Κόψτε κάθε φύλλο σε λωρίδες πλάτους περίπου 7 cm. Κρατήστε καλυμμένες με μια πετσέτα, ώστε να μην
στεγνώσουν.
4. Σε ένα βαθύ τηγάνι, θερμάνετε 10-12cm Ελαιόλαδο ή άλλο λάδι. Όταν φτάσει τους 180 ° C, προσθέστε σταδιακά τις λωρίδες. Τηγανίζετε μόνο για λίγα δευτερόλεπτα να κάνει η ζύμη φούσκες και  μετά προσπαθούμε να τα τυλιξουμε με δύο ξυλάκια ή πηρουνι.

Διαφήμιση

Τηγανίστε για λίγο ακόμη και αφαιρέστε με κουτάλι ή λαβίδες.
Στραγγίξτε σε χαρτί κουζίνας και αφήστε το να κρυώσουν. Σερβίρουμε με ζεστό μέλι και πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλα.

ΠΗΓΗ

Διαφήμιση

Δείτε Επίσης

Διαφήμιση