Η Συνταγή είναι της κας Μαρία Κάζδαγλη
Υλικά 👇
Γέμιση
6 μεγάλες πατάτες βρασμένες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
4 μεγάλα φρέσκα κρεμμυδια ψιλοκομμένα
Ζύμη
2 ποτήρια χλιαρό νερό
2 κγλ αλάτι
2 κσ ξύδι
4 κσ λάδι
7 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου
Ανοίγουμε 4 φύλλα.
Εκτέλεση:
Βράστε τις πατάτες κομμενες σε κομματια σε ένα λίτρο νερό,με μειγμα λαχανικών και λίγο αλάτι στην χύτρα για 5′
Αφού μαλακώσουν, σουρώστε τις και αφήστε τις να κρυώσουν λίγο.
Πιέστε τις πατάτες με ένα πιεστήρι ή με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο για να γίνουν πιο αφράτες.
Προετοιμασία της Γέμισης:
Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τις πατάτες με τον άνηθο και τα κρεμμυδόπουλα. Προσθέστε λίγο αλάτι αν χρειάζεται, αλλά προσέξτε να μην
το παρακάνετε, καθώς οι πατάτες έχουν ήδη αλατιστεί κατά το βράσιμο.
Προετοιμασία της Ζύμης:
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το χλιαρό νερό με το αλάτι, το ξύδι και το λάδι. Προσθέστε το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας μέχρι
να σχηματιστεί μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Χωρίστε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη και ανοίξτε κάθε ένα σε φύλλο, χρησιμοποιώντας ένα πλάστη και λίγο αλεύρι για να μην κολλήσει.
Συναρμολόγηση της Πίτας:
Απλώστε το πρώτο φύλλο ζύμης στο λαδωμένο ταψί να κρεμεται απ εξω, ραντίζοντας το με λίγο ελαιόλαδο.
Μετά προσθετουμε και το δευτρο φυλλο
Προσθέστε τη γέμιση από πάνω, απλώνοντάς την ομοιόμορφα και διπλώνουμε προς τα μεσα τα φυλλα που κρέμονται εξω απο το ταψι.
Καλύψτε με το τριτο και τεταρτο φύλλο ζύμης και ραντίστε ξανά με ελαιόλαδο το καθένα. Σφραγγιστε την γυρω γυρω και την
αλλειφουμε με νερό και λαδι που εχουμε ανακατεψει σε ενα ποτηρι
Με ένα μυτερό μαχαίρι, κάντε μικρές τρύπες στην επιφάνεια της πίτας για να μπορεί να αναπνέει κατά το ψήσιμο.
Ψήσιμο:
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
Ψήστε την πίτα για 50 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
Αν ο φούρνος σας καίει πολύ, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 190°C.