Τα πιάτα που φτιάχνονται από φλούδες πατάτας συνδεόταν παλια με την πείνα και την απελπισία. Ωστόσο, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πιάτο από αυτά τα απορρίμματα που είναι μια πραγματική απόλαυση. Και ταυτόχρονα μια εναλλακτική λύση στα ανθυγιεινά σνακ του καταστήματος.
Πατατάκια με φλούδες. Ως επί το πλείστον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καλά καθαρισμένες πατάτες είναι απολύτως βρώσιμες με τη φλούδα τους. Αντιθέτως, τότε έχουν μεγαλύτερη θρεπτική αξία. Στις φλούδες πατάτας υπάρχουν πολύ περισσότερες φυτικές ίνες από ό,τι στον ίδιο τον κόνδυλο, γιατί, αν και το στρώμα είναι λεπτό, υπάρχουν διπλάσιες φυτικές ίνες από ό,τι σε ολόκληρη τη σάρκα.
Αυτός είναι ένας λόγος που συνιστάται να τρώτε τις πατάτες με τη φλούδα τους όποτε είναι δυνατόν. Ιδιαίτερα επειδή σήμερα είναι εύκολο να αγοράσετε πατάτες ήδη ξεπλυμένες, από παραγωγούς που διαθέτουν πλυντήρια πίεσης, πολύ αποτελεσματικά στην απομάκρυνση του χώματος. Μπορείτε επίσης να τις τρίψετε μόνοι σας. Μπορείτε μερικές φορές να βρείτε στα καταστήματα ειδικά γάντια από τραχιά συρμάτινα μαξιλάρια τρίψιμο για να το κάνετε γρήγορα και εύκολα.
Τρώτε φλούδες πατάτας. Αλλά φυσικά, δεν μπορούν να γίνουν όλα τα πιάτα πατάτας με τις φλούδες μαζί. Είναι σημαντικό να απαλλαγείτε από τις φλούδες πριν ετοιμάσετε έναν πουρέ ή μια πάστα για χυλοπίτες. Είναι σημαντικό να μην τις πετάξετε για πάντα, αλλά απλώς να τις αφήσετε στην άκρη και να φτιάξετε τσιπς από φλούδες πατάτας για “επιδόρπιο”.
Συστατικά:
Καθαρισμένες φλούδες πατάτας
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
30-50 ml λάδι
Φλούδες πατάτας ως σνακ. Οι φλούδες πατάτας μπορούν να παρασκευαστούν ως τηγανητά πατατάκια. Ωστόσο, αυτά τα σπιτικά πατατάκια, αν και μοιάζουν με τα αγορασμένα, μοιράζονται μαζί τους ένα βασικό μειονέκτημα. Πρόκειται, φυσικά, για την περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Το στράγγισμά τους σε χαρτί κουζίνας καθησυχάζει τη συνείδησή μας, αλλά δεν είναι αρκετό. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να βάλετε τις φλούδες πατάτας στο φούρνο. Δύο κουταλιές της σούπας λάδι αρκούν για αυτή τη μέθοδο – λίγο περισσότερο αν έχετε πολλές φλούδες.
Μεταφέρετε τις φλούδες σε ένα μπολ, πασπαλίστε με αλάτι και πιπέρι. Περιχύνετε με λάδι ή ελαιόλαδο και ανακατεύετε για να εξασφαλίσετε ότι τα συστατικά θα πάνε σε όλες τις πτυχές. Στη συνέχεια, τοποθετήστε τα σε μία στρώση σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Τοποθετήστε τα πατατάκια με φλούδες πατάτας σε φούρνο προθερμασμένο στους 220 βαθμούς. Ψήστε για περίπου 10-15 λεπτά. Κάθε φούρνος είναι διαφορετικός, γι’ αυτό είναι δύσκολο να έχετε μια συγκεκριμένη συνταγή. Είναι σημαντικό να προσέχετε τη στιγμή που θα ροδίσουν αλλά δεν θα αρχίσουν να καίγονται.
Αφού τα βγάλετε, πασπαλίστε τα τσιπς με λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι. Είναι επίσης καλή ιδέα να τα καρυκεύσετε με τα αγαπημένα σας μπαχαρικά. Τα πατατάκια πιπεριού, για παράδειγμα, μπορούν εύκολα να παρασκευαστούν με αυτόν τον τρόπο.