Υλικά:
600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
300 γρ. νερό περίπου
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
Λίγη μαγιά ξηρή (προαιρετικά)
500 γρ. κιμάς ανάμεικτος
800 γρ. πράσα κομμένα σε ροδέλες ενός
εκατοστού.
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κ.σ. πελτέ (προαιρετικά)
2 αυγά για τη γέμιση
1 αυγό για την επάλειψη της πίτας
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα τριμμένο κασέρι ή γραβιέρα
(προαιρετικά)
Λίγη ρίγανη
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο για τα φύλλα
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα.
Έφτιαξα το ζυμάρι και το χώρισα σε 10 μπαλάκια,άνοιξα 10 φύλλα.
Εκτέλεση:
1)Βάζουμε τα πράσα σε μια κατσαρόλα και τα αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά με λίγο νερό,να μαλακώσουν λίγο.
Τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
2)Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο στην ίδια κατσαρόλα και σοτάρουμε καλά τον κιμά με το κρεμμύδι.
3)Προσθέτουμε 1 κ.σ. πελτέ αν βάλουμε
τα πράσα τον μαϊντανό
αλατοπιπερώνουμε,προσθέτουμε ρίγανη
και ανακατεύουμε σιγοβράζοντας,μέχρι να μείνουν στεγνά τα υλικά μας,δε θέλουμε υγρά στη γέμιση.
3)Αφήνουμε να κρυώσει λίγο ο κιμάς και τότε προσθέτουμε τα αυγά και το τυρί αν βάλουμε
και ανακατεύουμε.
Η γέμιση της πίτας μας είναι έτοιμη.
4)Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί 40×30 εκ.
Βάζω 5 φύλλα κάτω λαδώνοντας τα, κάθε ένα,κάθε φορά,τοποθετώ την γέμιση και από
πάνω τα υπόλοιπα 5 φύλλα λαδωμένα όπως προείπα….Χαράζουμε την πίτα μας,την αλείφουμε με το αυγό,την ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 50-60 λεπτά, εξαρτάται από το φούρνο σας.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!😍😍
Η Συνταγή είναι της κας τσιουκανη ελενη Σάκης