Ρεβίθια Φούρνου με καραμέλωμενα κρεμμύδια

Συστατικά
450γρ ρεβίθια, φουσκωμένα και βρασμένα μέχρι να είναι τρυφερά(τα κονσερβοποιημένα ρεβίθια είναι ένα απολύτως αποδεκτό υποκατάστατο και εξοικονόμειτε χρόνο!)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια κρατημένο κρατημένο νερό από τα βρασμένα ρεβίθια
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο ψιλοκομμένο δεντρολίβανο
2 κουταλιές αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά  μαύρο πιπέρι
2 ½ φλιτζάνια καραμελωμένα κρεμμύδια
1,8 κιλά γλυκά λευκά κρεμμύδια
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/4 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι του brandy

Οδηγίες

Καραμελώστε τα κρεμμύδια. Συνδυάστε τα κομμένα κρεμμύδια, με χυμό πορτοκαλιού, ελαιόλαδο και αλάτι.
Μαγειρέψτε τα κρεμμύδια στο ταψί 200 βαθμούς, σκεπασμένα καλά για 1 ώρα. Ξεσκεπάστε, ανακατέψτε και συνεχίστε να μαγειρεύετε με το καπάκι μισοανοιχτό για άλλες 2 ώρες. Ανακατέψτε μία φορά ακόμη στην μέση του χρόνου. Στο τέλος των 3 ωρών, ανακατεύουμε τα κρεμμύδια και προσθέτουμε μια κουταλιά του κονιάκ για να ντεγλασάρουμε το τηγάνι.
Βράστε τα φουσκωμένα ρεβίθια για 1 ώρα. Κρατήστε 2 φλιτζάνια βραστό υγρό πριν από την αποστράγγιση.
Όταν είναι έτοιμο για ψήσιμο, στρώστε το κάτω μέρος του σκεύους κατσαρόλας με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και το τριμμένο δεντρολίβανο, αλάτι, πιπέρι. Στρώστε τα μαγειρεμένα ρεβίθια από πάνω.
Προσθέστε το βραστό υγρό και το λάδι. Ανακατέψτε απαλά για να τα συνδυάσετε. Προσπαθήστε να αφήσετε τα κρεμμύδια στο κάτω μέρος.
Μαγειρέψτε για 2 ώρες χαλαρά καλυμμένα στο φούρνο 200 βαθμών και στη συνέχεια ακάλυπτο για επιπλέον 1/2 ώρα (συνολικός χρόνος μαγειρέματος – 2 1/2 ώρες).

ΠΗΓΗ: www.pappaspost.com

Προηγούμενο άρθροΚέικ Λαδιού με γλυκό του κουταλιού σταφίδα
Επόμενο άρθροΜπακλαβάς ρολό αρχαιοελληνικός