Αν υπάρχει ένα παραδοσιακό γλυκό που φέρνει στο μυαλό γεύσεις από τα παιδικά μας χρόνια, αυτό είναι σίγουρα το ρεβανί με καρύδα. Αυτή η συνταγή, την οποία έχω δουλέψει με μεγάλη προσοχή και μελέτη, σας εγγυάται ένα αφράτο, ζουμερό και άκρως αρωματικό αποτέλεσμα που θα κλέψει την παράσταση σε κάθε τραπέζι. Με τη σωστή εκτέλεση και τα απλά υλικά, θα δημιουργήσετε ένα γλυκό τόσο νόστιμο που θα θυμίζει σπιτικό, με την υπογραφή ενός έμπειρου ζαχαροπλάστη.

Υλικά για το Ρεβανί με καρύδα

Για το κέικ:

  • 4 κρόκοι & ασπράδια αυγών, χωρισμένα
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 160 γραμμάρια σιμιγδάλι
  • 50 γραμμάρια καρύδα, τριμμένη + επιπλέον για διακόσμηση
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Προαιρετικά: κεράσια γλασέ

Για το σιρόπι:

  • 350 γραμμάρια νερό
  • 350 γραμμάρια ζάχαρη

Εκτέλεση της Συνταγής

Χωρίζω τα 100 γραμμάρια ζάχαρης στη μέση.

Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ με το σύρμα, χτυπάω τους κρόκους των αυγών σε υψηλή ταχύτητα, ενώ σιγά-σιγά προσθέτω τη μισή ζάχαρη. Μόλις τα αυγά γίνουν πολύ αφρώδη και υπόλευκα, τα αφήνω στην άκρη.

Χρησιμοποιώντας ξανά το ηλεκτρικό μίξερ με το σύρμα, χτυπάω τα ασπράδια των αυγών σε υψηλή ταχύτητα. Όταν αρχίσουν να πυκνώνουν και να πάρουν αφρώδη υφή, αρχίζω να προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη σε μικρές δόσεις κάθε φορά μέχρι να έχω μια παχιά μαρέγκα. Την αφήνω στην άκρη.

Σε ένα μικρό μπολ, αναμειγνύω την τριμμένη καρύδα, το σιμιγδάλι και το ξύσμα λεμονιού.

Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα ζύμης και ανακατεύοντας πολύ απαλά, συνδυάζω το μείγμα του κρόκου αυγού με τη μαρέγκα και ανακατεύω και τα ξηρά υλικά.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C.

Λιπαίνω ένα στρογγυλό ταψάκι κέικ μήκους 24 εκ. με βούτυρο και αλεύρι.

Ψήνω για περίπου 10-15 λεπτά. Μέχρι το κέικ να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Το τρυπάω με ένα μαχαίρι στο κέντρο για να βεβαιωθώ ότι είναι έτοιμο.

Μόλις βάλω το κέικ στον φούρνο, ξεκινάω να φτιάχνω το σιρόπι. Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτω το νερό και τη ζάχαρη.

Το αφήνω να βράσει σε υψηλή θερμοκρασία. Το βράζω ακριβώς για 5 λεπτά χωρίς ανάδευση.

Μόλις βγει το κέικ από τον φούρνο, ρίχνω το ζεστό σιρόπι από πάνω, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα. Προσθέτω μία κουταλιά κάθε φορά, περιμένω μέχρι να απορροφηθεί και μετά προσθέτω την επόμενη.

Αφήνω το κέικ να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και στη συνέχεια το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες πριν το κόψω και το σερβίρω.

Για να διακοσμήσω το κέικ, πασπαλίζω λίγη καρύδα από πάνω και μερικά κεράσια γλασέ.

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 10-15 λεπτά
Επιπλέον Χρόνος: 2 ώρες (ψύξη)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά

Χρήσιμα Tips για το Ρεβανί με καρύδα

Κατά την παρασκευή της μαρέγκας, βεβαιωθείτε ότι όλα τα σκεύη είναι απόλυτα καθαρά και προσθέστε τη ζάχαρη σταδιακά, αλλιώς δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και το ρεβανί κρύο (ή το αντίθετο) για να απορροφηθεί σωστά.

Για να γίνει το ρεβανί ακόμα πιο ζουμερό, μην παραλείψετε να το αφήσετε στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες.

Credit to