Το Ρολό κιμά με αυγά είναι ένα εντυπωσιακό και χορταστικό πιάτο, ιδανικό για το οικογενειακό τραπέζι ή για μια συγκέντρωση φίλων. Η ζουμερή γέμιση κιμά, αρωματισμένη με ρίγανη , δυόσμο και θυμάρι , κρύβει μέσα της ολόκληρα βραστά αυγά και τυρί , δημιουργώντας μια ευχάριστη έκπληξη σε κάθε κοπή. Ψήνεται μαζί με πατάτες σε ένα ταψί, αποτελώντας έτσι ένα ολοκληρωμένο και πεντανόστιμο γεύμα.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για το Ρολό Κιμά:

  • 1 κιλό – Κιμάς (βόειο κρέας)
  • 2 – Φρέσκα αυγά
  • 6 – Βραστά αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι – Ψωμί τριμμένο (φρυγανιά)
  • 1 σκελίδα – Σκόρδο (λιωμένο)
  • 1 κίτρινο – Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 κουταλιά σούπας – Φρέσκο μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 5 φύλλα – Δυόσμος (φρέσκος)
  • 1 κουταλιά σούπας – Ρίγανη
  • 1 κουταλιά σούπας – Ξηρό θυμάρι
  • 2 κουταλιές σούπας – Ελαιόλαδο
  • 3 κουταλιές σούπας – Μουστάρδα (για άλειμμα)
  • Ανάλογη ποσότητα – Τυρί (όπως σας αρέσει, τριμμένο)
  • 1 κουταλιά σούπας – Βούτυρο (για το ταψί)
  • Ανάλογο – Αλάτι
  • Ανάλογο – Μαύρο πιπέρι

Για τις Πατάτες:

  • 10 – Πατάτες (περίπου)
  • Επιπλέον – Ρίγανη
  • Επιπλέον – Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Α. Προετοιμασία Κιμά και Αυγών:

Σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον κιμά , τα 2 φρέσκα αυγά , το ελαιόλαδο , τα μπαχαρικά (αλάτι, πιπέρι), τα βότανα (ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, μαϊντανό), το λιωμένο σκόρδο , το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το τριμμένο ψωμί (φρυγανιά). Ανακατεύουμε όλα τα υλικά πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει (ή να σταθεί για λίγο στο ψυγείο).

Βράζουμε τα 6 αυγά μέχρι να γίνουν σφιχτά (περίπου 8-10 λεπτά). Τα καθαρίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Β. Συναρμολόγηση Ρολού:

Τοποθετήστε ένα χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα) πάνω στον πάγκο εργασίας σας και δημιουργήστε ένα ορθογώνιο με τον κιμά .

Απλώστε τη μουστάρδα παντού πάνω από τον κιμά και στη συνέχεια απλώστε το τριμμένο τυρί και τοποθετήστε τα 6 βραστά αυγά στη σειρά κατά μήκος της μιας πλευράς του ορθογωνίου.

Τυλίξτε τον κιμά από τη μία πλευρά στην άλλη (ξεκινώντας από την πλευρά με τα αυγά) για να δημιουργήσετε ένα ρολό κρέατος .

Σφραγίστε καλά τις άκρες και τις ενώσεις του ρολού.

Γ. Ψήσιμο με Πατάτες:

Βουτυρώνουμε ένα ταψί με το 1 κ.σ. βούτυρο και τοποθετούμε το ρολό κιμά μέσα στο ταψί.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κυδωνάτες (χοντρά κομμάτια). Τις βάζουμε στο ταψί γύρω από το ρολό κιμά.

Προσθέστε λίγη ρίγανη , αλάτι και ελαιόλαδο στις πατάτες και ανακατέψτε τις μέσα στο ταψί.

Μαγειρέψτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 45-60 λεπτά , ή μέχρι να ροδίσει καλά το ρολό και να μαλακώσουν οι πατάτες.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 45-60 λεπτά (στους 200°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 25 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Ζουμερό Ρολό και Τραγανές Πατάτες

Σφράγισμα Ρολού: Είναι πολύ σημαντικό να σφραγίσετε καλά τις άκρες του ρολού για να μην φύγουν οι χυμοί κατά το ψήσιμο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο επιπλέον κιμά για να «μπαλώσετε» τυχόν ανοίγματα.

Τυρί: Η προσθήκη λιωμένου τυριού (π.χ. μοτσαρέλα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι) μαζί με τη μουστάρδα κάνει το εσωτερικό του ρολού πιο ζουμερό και γευστικό .

Πατάτες: Για να γίνουν οι πατάτες πιο τραγανές , μπορείτε να τις βράσετε για 5 λεπτά πριν τις βάλετε στο ταψί ή να τις περιχύσετε με λίγο ζωμό (ή νερό) από το ταψί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Στάδιο Κρυώματος: Αφήστε το ρολό κιμά να σταθεί για 5-10 λεπτά πριν το κόψετε ! Αυτό επιτρέπει στους χυμούς του κρέατος να αναδιανεμηθούν , διατηρώντας το ζουμερό .


 

Σχετικές Συνταγές 

Κεφτεδάκια Φούρνου με Σάλτσα Ντομάτας

Μοσχαρίσια Στηθοπλευρά στη Γάστρα

Παστίτσιο με Κιμά


Η Συνταγή είναι της Christina Lervik